banner

Open Monumentendag Oisterwijk


Zondag 10 september is in de gemeente Oisterwijk Open Monumentendag. Het thema van 2017 is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’.

Tijdens de Open Monumentendag zijn 8 monumenten van 11.00 tot 16.30 uur open voor publiek:

• Raadhuis, De Lind Oisterwijk
• Woonhuis, Spoorlaan 64 Oisterwijk
• Woonhuis, Burgemeester Verwielstraat 49 Oisterwijk
• Diaconiehuisjes en kerk, Kerkstraat 58, 60, 62, 64 Oisterwijk
• Pastorie van kerk St. Petrus Banden, Kerkstraat 95 Oisterwijk
• Kerkhovense Molen, Langvennen Oost 120 Oisterwijk
• Boerderij/woonhuis, Heikant 8 Moergestel
• Joodse begraafplaats, Hondsbergselaan Oisterwijk

Monumentenprijs
In totaal zijn in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom zo’n 250 monumenten. Aan het einde van de Open Monumentendag wordt de jaarlijkse monumentenprijs uitgereikt. Deze prijs gaat naar een eigenaar van 1 van die 250 monumenten die zich heeft ingezet voor onderhoud, instandhouding en /of verbetering van een monument. Of naar iemand die zich heeft ingezet voor het behoud van monumenten in het algemeen.

Thema
‘Boeren, burgers en buitenlui!’ Met deze uitroep trok een stadsomroeper vroeger de aandacht van het publiek. Daarmee werden meteen alle doelgroepen aangesproken. Het thema wijst op de verbinding die mensen met elkaar hebben. Op economisch en cultureel gebied. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, grondstoffen, handel en volksvermaak. Ook gebouwen hebben hiermee te maken, zoals boerderijen, pakhuizen, winkels en brouwerijen. Het thema leent zich voor het vertellen van verhalen. Verhalen worden dan ook onderdeel van het programma.

Programma
Open Monumentendag start zondag 10 september bij het Raadhuis op de Lind. Wethouder Ina Batenburg opent de dag officieel. De afsluiting is om 16.30 uur bij de Kerkhovense Molen met om 17.00 uur de uitreiking van de monumentenprijs. Het volledige programma wordt nog bekend gemaakt.

Delen: