banner

Sinterklaas en Zwarte Piet in pepernotentijd


Geen komkommertijd, maar Pepernotentijd, ofwel, ruimte in de zomer voor Sinterklaas en Zwarte Piet!

Dit jaar bestaat de Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk 75 jaar. Om dit gedenkwaardige jubileum luister bij te zetten verschijnt er eind november een boek in de Oisterwijkse Historische Brochurereeks over 75 Jaar Sint-Nicolaas in Oisterwijk.

Martin van der Waals is de auteur. Bij zijn naspeuringen kwam hij een tweetal zaken tegen die om opsporing vragen. Zo las hij in de Tilburgsche Courant van 1934 dat Sinterklaas het gemeentebestuur een cadeau aanbood in de vorm van een schilderstuk. De schilder was de Oisterwijker H. van Roessel. Echter wat stond er op dat schilderstuk en waar is het gebleven?

Verder was het zo dat Sinterklaas niet altijd te paard rondreed, maar er was een jaar waarin hij werd rond gereden in een grote Amerikaanse auto: een rode Ford Fairlane 500 convertible. Dat was in 1968 en de chauffeur was toen slager Bob van Oss. Wie heeft er nog een foto van deze gedenkwaardige ‘Sintmobiel’ met Sint in Oisterwijk?

Naspeuringen hebben tot op heden helaas nog niets opgeleverd. Wie helpt Martin van der Waals verder? Zijn email is waals1954@kpnmail.nl en telefoon 0412-640161. Degene die de gouden tip levert ontvangt een gratis exemplaar van het Sinterklaasboek en wordt wellicht ter eeuwige herinnering bijgeschreven in het grote boek van Sinterklaas.

Delen: