banner

Heukeloms gilde in Frankrijk


Op donderdagmorgen 13 juli vertrok in alle vroegte een kleine delegatie van het gilde St. Joris en St. Sebastiaan uit Heukelom, aangevuld met een lid van het gilde St. Ambrosius uit Loon op Zand naar Loches in midden Frankrijk.

Heukeloms gilde op bezoek in Frankrijk.

Op uitnodiging van de organisatie namen zij daar deel aan de Europese culturele dagen in Chatillon sur Indre en Loches. Deze bijzondere dagen rondom de nationale Franse feestdag, de 14e juli, vormen het toneel voor de ontmoeting met vooral veel jeugd uit alle EU-landen en zelfs Rusland. Deze dagen staan in het teken van ontmoeten en kennismaken met elkaar en elkaars cultuur. De delegatie mocht overnachten in het huis van de burgemeester van Chatillon sur Indre, samen met de delegaties uit Italië en Bulgarije, alwaar zij zeer gastvrij ontvangen zijn.

Na de formele plechtigheden op de 14e juli, met o.a. een ceremonie bij het monument in het centrum van Loches, waren er ’s avonds een lampion en fakkel optocht en natuurlijk een uitgebreide professionele vuurwerkshow. Op zaterdag de 15e was er in Buzançais een europese culturele markt, waar alle aanwezige landen zich presenteerden en iedereen lieten genieten van eten uit diverse landen, zoals Spaanse paella, Italiaanse pasta, Bulgaarse bonensoep etc. De delegatie zorgde voor Hollandse poffertjes die goed in de smaak vielen. Alle aanwezige landen presenteerden zich ook aan het publiek met traditionele dans en zang. Het Heukeloms gilde gaf tot tweemaal toe een vendeldemonstratie, hetgeen aan het publiek diverse malen een applaus ontlokte.

Met een voldaan gevoel en een uitnodiging voor volgend jaar op zak vertrok de groep op zondag 16 juli weer terug naar huis.

Bezoek ook eens onze website www.sintjorisensintsebastiaan.nl .

 

 

Delen: