banner

Ontmoetingsfeest in Waterhoef Oisterwijk


‘Ik ben blij dat ik hier mag zijn en ik ben hier veilig’, zegt een 10-jarig meisje uit Syrië. Zij heeft de microfoon gepakt en verbaast en ontroert de ruim 100 aanwezigen met een spontaan toespraakje. Haar woorden, in goed Nederlands, drukken dankbaarheid uit, zij voelt zich thuis in het nieuwe land.Ook de volwassenen onder de Nieuwkomers (het merendeel komt uit Syrië) zijn positief over de manier waarop zij hier in Oisterwijk een nieuw leven zijn begonnen.

Wij zijn in het wijkcentrum De Waterhoef waar op 21 mei een intercultureel Ontmoetingsfeest plaatsvindt. In een groepsinterview vertellen enkele vrouwen over hun beleving van dit feest en over de manier waarop de Nederlandse taal willen leren. Zij volgen daar voor een cursus in Tilburg Voor volwassenen is dat niet makkelijk, kinderen nemen een nieuwe taal sneller op. Dat blijkt ook deze middag als enkele kinderen liedjes zingen in het Nederlands. Onder de titel ‘Talent van Oisterwijk’ speelt een meisje op het keyboard en wordt er volop gezongen. Het is een vrolijk feest met muziek, dans en lekkere hapjes. Een Iraanse muzikant speelt op zijn keyboard muziek uit Syrië en andere landen uit die regio, een Oisterwijker speelt op de accordeon Nederlandse meezingers. Er zijn veel gesprekken tussen oud-Oisterwijkers en de Nieuwkomers. Een compliment voor de gastvrijheid en de medewerking van het bestuur van het Wijkcentrum de Waterhoef is zeker hier op zijn plaats. Ook de Wijkraad droeg een steentje bij door te zorgen voor gratis koffie en thee.

De organisatie van dit Ontmoetingsfeest is in handen van de Stichting Oisterwijk Centraal samen met enkele initiatiefnemers. Het bijzondere hierbij is dat de voorbereiding van het ontmoetingsfeest in samenwerking met enkele Syrische vrouwen plaatsvond. Dit jaar vinden nog 3 ontmoetingsfeesten plaats: in het centrum (Inlooppunt), in het Westend (De Coppele) en in het wijkcentrum de Pannenschuur. Het uiteindelijk doel is toe te werken naar een Oisterwijk waar oud-Oisterwijkers en Nieuwkomers op een fijne manier samen wonen en werken.

 

 

DTZ logo low

 

 

 

 

Delen: