banner

Doseersysteem Pannenschuur Oisterwijk geldverspilling?


Over de balk, ofwel geldverspilling van gemeenschapsgeld, dat komt in beeld bij het nieuwe programma ‘Van onze centen’. 

In het programma bezoekt André van der Toorn plekken in Nederland waar de gemeente uitgaven heeft gedaan die volgens hem zinloos zijn, of meer kosten dan nodig, of gewoon niet werken. Geld van de gemeenschap gaat volgens André over de balk en problemen worden niet opgelost.

Verkeer

Om sluipverkeer te voorkomen werd in Lopik een doseersysteem voor autoverkeer geplaatst. Elektrische palen die uit de grond omhoog komen en een afremmende werking hebben op het verkeer. Niet bedoelt om auto’s tegenaan te laten botsen, maar om auto’s één voor één door te laten en zo doorstroming te beperken.

Ramp

In Lopik werd dit systeem een ramp. Soms functioneerde het systeem niet, en ging de paal omhoog als dat niet moest, of niet meer omlaag als dat wel zou moeten. Duidelijk blijkt ook uit de uitzending, dat inwoners zich zorgen hebben gemaakt bij calamiteiten. Want na een aanrijding op de paal, of een andere storing in het systeem, was de toegangsweg meteen ook voor hulpdiensten afgesloten.

Racebaan

De palen werden uitgeschakeld. Het gevolg is dat deze weg weer dienst doet als sluiproute, en verkeer er zonder enige belemmering overheen kan. Twee ton aan kosten werden gemaakt en er is geen enkel nut; het probleem aldaar blijft voortbestaan.

Pannenschuur

In de nieuwe plannen voor de verkeersafhandeling in de wijk Pannenschuur, komen bij inwoners vergelijkbare vragen en zorgen boven over eenzelfde soort systeem, zoals de gemeente dat ook in hun wijk wil aanleggen. Nog los van de investering en het kostbare en voortdurend noodzakelijke onderhoud, is het nut van zo’n systeem en daarmee de invloed op het verkeer afhankelijk van de programmering en storingsgevoeligheid.

Bekijk de uitzending, dit onderwerp komt aan bod vanaf 22;55 minuten.

Delen: