banner

Koningschieten bij Gilde Heukelom


Op zondag 7 mei zal bij het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan opnieuw gestreden gaan worden om de titel van Koning van het Gilde.

Eénmaal per 4 jaar strijden de gildeleden om deze titel. Het Gilde zal ‘smorgens eerst de St. Job viering in de St. Caeciliakerk te Enschot, samen met het Gilde van St. Hubertus, opluisteren. Tijdens deze H. Mis zullen de houten vogels gezegend worden, waarop later op de dag geschoten zal worden om de titel Koning en Jeugdkoning. Daarna trekt het Gilde naar haar terrein aan de Laag Heukelomseweg 13 te Heukelom. Aldaar zal rond 13.00 uur begonnen worden met de rituelen voorafgaande aan het schieten, zoals het vrijen van de schietboom, het ontnemen van de koningsversierselen van de huidige Koning, Piet Priems, en het lossen van de eerste schoten op de vogel door de vertegenwoordigers van de kerkelijke en wereldlijke overheid en huidige Koning van het Gilde. Daarna wordt door loting bepaald in welke volgorde de deelnemende gildeleden gaan schieten. Daarna zullen zij om beurten een schot lossen op de houten vogel. Degene die het laatste stuk van de vogel omlaag schiet, mag zich voor de komende vier jaren Koning van het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan noemen.

Daarna zullen onze jeugdleden gaan schieten om de titel Jeugdkoning. Ook zij schieten om beurten, door loting bepaald, op een houten vogel. Degene die hiervan het laatste stuk omlaag schiet mag zich het komende jaar Jeugdkoning van het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan noemen. Volgend jaar wordt dan weer een nieuwe Jeugdkoning geschoten.

Wij nodigen iedereen van harte uit om dit prachtige evenement bij te wonen. U bent vanaf 13.00 uur van harte welkom op ons terrein te Heukelom, achter Café Mie Pieters.

Tot ziens op zondagmiddag 7 mei.

Bezoek ook eens onze website www.sintjorisensintsebastiaan.nl

 

Delen: