banner

Dorpspomp en kermis op Oisterwijks Lindeind?


Wat moet er met de Dorpspomp en de kermis op het mooie nieuwe Lindeind in Oisterwijk? 

Nu het Lindeind klaar is, is voor veel inwoners de wens tot behoud van de dorpspomp en de zorg om het groen houden van het gras nog niet voorbij. Het parkje ziet er mooi uit, maar de vele reacties van inwoners op met name facebook vragen om een vervolg. Gezegd moet worden: Het gemeentelijk proces is doorlopen en afgerond. De pomp komt elders terug, waar is nog niet bekend. De kermis komt ook terug, op haar vertrouwde plek. Moet dat in de toekomst zo blijven?

Dorpspomp

De pomp op een foto uit 1903 lijkt op de pomp uit de jaren tachtig die recent is afgebroken.

De ons laatst bekende Dorpspomp staat op de gemeentewerf. Het was weliswaar niet de oorspronkelijke uit 19e eeuw, maar hij gaf wel het beeld weer zoals dat vanaf ver in de 19e tot in de 20e eeuw het geval was: midden op het Lindeind, als watervoorziening en ontmoetingsplek. In de jaren dertig is de toenmalige dorpspomp afgebroken, na de komst van het waterleidingnetwerk. Op vele foto’s en schilderijen uit die tijd pronkt hij midden op het Lindeveld, Lindeind of ook wel Lindeplein genoemd. In de jaren tachtig, met dat historische dorpsgezicht in herinnering, werd hij weer opgebouwd. In 2016 moest hij van de gemeente weg, om ruimte te maken voor een nieuw plein. Besloten is dat de pomp elders terug komt. Nog dagelijks lezen we reacties van inwoners die dat dood zonde vinden. Het nieuwe plein en grasveld is klaar, en ziet er keurig uit… wat doen we met de nostalgische dorpspomp.

Moet hij terug? Op de oude plek, of elders? Wat is een mooie plek?

Bijna het gehele veld is vol gelegd met staalplaten, ze voorkomen moddersporen, maar verstikken de grasmat…

Kermis

Het gras van het Lindeind staat al jaren ter discussie. Inwoners willen graag evenementen in het bruisende centrum, en na die evenementen willen ze ook meteen weer dat mooie groene gras. Met grotere evenementen zoals de gemeentelijke kermis zal het gras zwaar belast worden. Juist in de zomer heeft het gras dan veel te leiden, en juist in de zomer willen we het na afloop weer snel mooi hebben voor de ons bezoekende toerist. Maar de kermis staat daar ook erg mooi…

 In de toekomst wel of geen kermisattracties op het gras?

 

Delen: