banner

Verbazing over hekwerk op Tiliander verdieping


Op de recent in opdracht van de gemeente verbouwde verdieping van Tiliander, waar sinds vorige week diverse sociaal-maatschappelijke organisaties hun intrek nemen, is een opmerkelijk hekwerk geplaatst.

Overleg in de ontvangstruimte (Foto: Joris van der Pijll)

Alles is nog nieuw, dozen nog niet uitgepakt, het ruikt er ook nieuw. De eerste indruk is netjes! In een zitje zit een maatschappelijk werker samen met enkele jongemannen te praten. Dé plek voor een informele ontmoeting; een gezamenlijke en vooral laagdrempelig toegankelijke ruimte. Belangrijk voor juist de doelgroep van deze organisaties, de hulp vragende medemens.

Minder laagdrempelig oogt het als je als bezoeker op zoek gaat naar de organisatie of persoon waar je voor komt. Tussen enkele kubusvormige vergaderruimtes, overigens ook keurig nieuw, zie je enkele medewerkers zitten; daar maar even vragen. Daartussen een hekwerk. Een zwart ijzeren raamwerk met gaas. De deur is dicht; het nodigt niet uit…

Een impressie van het ontwerp, hier nog zonder deuren. (Bron: Judith Dorlandt)

Reuzenprikbord
Tiliander directeur Ruud van Eeten is er trots op en laat weten dat komende weken gebruikt worden ‘om de verdieping te ‘finetunen’, wat gebruikelijk is na een grote verhuizing en verbouwing.’ En vooral blijkt uit navraag dat het beeld zoals dat er nu uitziet, nog niet is zoals bedacht.

De woordvoerder van de gemeente bracht ons in contact met ontwerpster Judith Dorlandt: ‘De gaaswand is bedoeld als extra afscheiding tussen het werkgebied en de vergaderruimtes. Er is hierbij bewust gekozen voor een open en transparante structuur.’ Uit haar pen een impressie van het ontwerp, zoals dat vooraf is bedacht.

De entree van het kantoor is afgesloten met een hekwerk-deur (Foto: Joris van der Pijll).

Het hekwerk vormt een afscheiding van werkplekken, tegelijk laat het daglicht door en het biedt de medewerkers mogelijkheden om de ruimte te kunnen personaliseren met kunst, planten en zelfs als kapstok voor jassen. Het doet dienst als reuzenprikbord. Een speelse wand met kleur en dimensie.

Deuren
Duidelijk is dat de in de opening geplaatste hekwerk-deur vooral bij binnenkomst het beeld geen goed doen. Op de impressie van de ontwerper ziet het er mooi uit, zo’n decoratieve wand, maar nu ook de doorgangen zijn dichtgezet met dit hek, voelt het toch een soort van ‘opgesloten’.

De eerste vrolijke decoratie is aangebracht (Foto: Joris van der Pijll)

Duidelijk was al, dat een aantal vrijwilligers en medewerkers hier niet vrolijk van werden. Projectleider Frank van Tongeren onderkent dat ook na die aankleding de situatie waarschijnlijk nog niet helemaal ideaal is. Hij laat weten dat na ingebruikname met de gebruikers gekeken gaat worden of er aanpassingen mogelijk zijn.

Delen: