banner

Vijver centrum Oisterwijk terug naar oorspronkelijk ontwerp


In september 2018 is de vijver op de Lind in haar oude glorie hersteld. Maar wat nog miste was de beplanting in en rondom de vijver. En daar is iets bijzonders mee.

De vijver voor de kiosk in het centrum van Oisterwijk (Foto: Gemeente Oisterwijk)

Na het herstel van de vijver is een medewerker van de gemeentelijke buitendienst aan de slag gegaan met een beplantingsplan. Hij heeft daarvoor onderzoek gedaan naar het verleden van de vijver. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het oorspronkelijke ontwerp van de vijver en de aanleg van het bijbehorende groen is gedaan door John Bergmans (1892-1980).

Bergmans was een Oisterwijkse tuinarchitect, die ook betrokken is geweest bij het Natuurtheater, Staalbergven en verschillende villatuinen in ons dorp. John Bergmans was plantendeskundige, kweker, auteur over tuinplanten en tuin- en parkontwerper. In Noord-Brabant en Limburg ontwierp hij voor de industriële en burgerlijke elite. Hij legde tuinen aan voor bedrijven en gemeenten en richtte parken en plantsoenen in.

Rondom en in de gerenoveerde vijver staan nu planten en bloemen in de stijl van Bergmans. Neergezet in de originele plantenvakken. Het gaat om ‘vergeten’ soorten zoals de Spierstruik, Kamperfoelie, Bruidsbloem, Dwergmispel en de Voorjaarszonnebloem. Dat maakt dat de vijver er nu weer uitziet, zoals deze oorspronkelijk was bedoeld.

Dit alles met behoud van de bijzondere muurbegroeiing, die vast niet in het ontwerp van Bergmans voorkwam, maar wel bijzonder genoeg was om bij de renovatie van de vijver te behouden.

Delen: