banner

Taxus kan je in Oisterwijk laten ophalen


De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel gaat maandag 10 juni weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. “We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen,” aldus Werner Toonen van stichting Taxus Taxi.

Volle bergen taxus blaadjes…

Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. Ook de inwoners van gemeente Oisterwijk doen hiervoor jaarlijks hun taxusbijdrage. In 2018 werd door 145 particulieren snoeisel aangeleverd, dat gezamenlijk goed was voor 39 therapieën. “Een mooi resultaat,” benadrukt Werner.

Goede voorbereiding
Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Werner twee zaken graag benadrukken. “Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal.”
Wat ook van belang is, is de hoeveelheid snoeisel. “Er is een minimale hoeveelheid nodig om het financieel haalbaar te maken. De minimale hoeveelheid is een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas, die gratis kan worden opgehaald bij verschillende uitgiftepunten, waaronder ook bij Trendy Tuinen aan de Spreeuwenburgerweg 90 en de Boerenbond, Almystraat in Oisterwijk. ”

Afspraak inplannen
De inzameling gaat vanaf maandag 10 juni van start. Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via www.taxustaxi.nl/afspraak. “Onze voorkeur heeft dat u een afspraak laat inplannen zo kort mogelijk nadat u uw taxushaag heeft gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof,” zegt Werner, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers, die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de ‘Strijd tegen kanker’.

 

DTZ logo low