banner

Perspectief? Niet voor de natuur!


Onderstaande brief werd ingezonden naar aanleiding van de raadsvergadering van afgelopen donderdag:

Perspectief? Niet voor de natuur!

Wereldwijd staat de natuur, de biodiversiteit (de verscheidenheid aan planten- en diersoorten), onder druk. Op 6 mei heeft de VN een alarmerend rapport uitgebracht. Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is het aantal met uitsterven bedreigde planten- en diersoorten zo groot geweest als nu. Door menselijk toedoen.

Je zou verwachten dat college en gemeenteraad van Oisterwijk bij de Perspectiefnota – nota bene ‘Klaar voor de Toekomst’ genoemd – daar oog voor zouden hebben. Immers, een Perspectiefnota gaat over vergezichten. En Oisterwijk noemt zich een ‘Global Goals’ gemeente, d.w.z. zij onderschrijft de duurzaamheidsdoelen van de VN waaronder behoud van biodiversiteit!

Gelet op het VN rapport riep het Oisterwijkse B(iodiversiteits)-team de gemeenteraad op behoud van biodiversiteit als uitdaging op te nemen in de Perspectiefnota. Want in de Kampina en Oisterwijkse bossen en vennen gaat het slecht met de biodiversiteit. En wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene woon- en leefomgeving positief uitwerkt op gezondheid en welzijn.

Maar wat doet B&W? Zij bezuinigt op groen! En op de vraag waarom juist op groen bezuinigd wordt, haalt de wethouder de schouders op. De gemeente heeft geld nodig. En groen is een gemakkelijk slachtoffer, want protesteert niet. Het gemeentebestuur realiseert zich niet dat bezuinigen op groen ook bezuinigen op gezondheid en welzijn van Oisterwijkse inwoners is.

En als een politieke partij voorstelt biodiversiteit op te nemen in de Perspectiefnota, roepen alle andere partijen om het hardst dat zij biodiversiteit belangrijk vinden maar steunen het niet. Lippendienst heet dat, hard roepen dat iets belangrijk is maar er geen cent voor over hebben. Dit is meer een begrotingsvoorstel, was de reactie. En als partijen gevraagd wordt of zij dan het voorstel steunen, wordt het oorverdovend stil. Een voorbeeld van het totaal ontbreken van gevoel van urgentie.

En het wordt een gotspe, als een politieke partij oproept meer gebruik te maken van de kennis en ervaring in de samenleving, en het B-team expliciet noemt. Om vervolgens niets te doen met de oproep van het B-team. Symbolisch was dat na de gemeenteraadsvergadering een eekhoorn zijn toevlucht had gezocht in het gemeentehuis. Die, na algehele paniek, er zo snel mogelijk uitgejaagd werd.

Joop van Hezik