glasvezel

Fusie oefening brandweer Haaren en Oisterwijk


Jarenlang waren er vragen van inwoners en politici, als er bij grotere inzet brandweer uit Waalwijk, Breda en soms zelfs verder moest komen; die van Haaren werd niet gevraagd!

Automobilist komt onder een vrachtwagen terecht (Foto: Toby de Kort).

Het buurdorp Haaren behoort tot een andere regio, was de reden van de structureel westelijk georiënteerde hulpvraag. Recent werd het wel gedaan, bij een bosbrand in Oisterwijk, en dinsdagavond werd er bewust ‘uitgepakt’ met een oefening van beide brandweerkorpsen, in voorbereiding op de fusie van Haaren bij Oisterwijk. Vanaf 2020 zal de brandweer van het dorp Haaren toegevoegd worden aan de regio Midden en West Brabant en valt Haaren onder de gemeente Oisterwijk.

Een nagespeeld ongeval aan de Balbian Versterlaan in Oisterwijk: Tijdens het lossen vliegt door onbekende oorzaak een vrachtwagen in brand. De chauffeur schrikt en laat een gevaarlijke stof op een passerende voetganger vallen. De vloeistof lekt en dampt weg. Een andere automobilist schrikt en komt tegen de vrachtwagen tot stilstand.

Omstanders bellen 112 en de hulpdiensten van Oisterwijk en Haaren komen samen ter plaatse. Deze treffen beknelling, chemische stoffen en bedwelmde personen aan…

Beide brandweerteams hebben hiermee het initiatief genomen om een samenwerkingsoefening te organiseren, elkaar beter te leren kennen, en dat ging na gedane arbeid gepaard met een hapje en een drankje.