banner

Weer onveilige situaties geblokt spoor Oisterwijk (Update)


Zaterdagochtend waren er weer gevaarlijke situaties, nadat overwegen op het spoor in Oisterwijk plotseling werden afgesloten.

Verkeer steekt gesloten overweg over (Foto: Leny van Schijndel)

Overwegen die normaal open behoren zijn, werden vanwege werk aan het spoor onaangekondigd afgesloten en er waren in eerste instantie aan de Pannenschuurlaan geen verkeersregelaars aanwezig, iets wat normaal bij dergelijke werkzaamheden wel zou moeten. Omstanders spreken over een enorme verkeerschaos.

Verkeer weet zich geen weg, en kiest dan maar voor oversteken over gesloten overwegen. Het komt vaak voor in Oisterwijk, en soms komen er in dergelijke situaties geen, maar soms ook wel treinen. Levensgevaarlijk vinden ProRail en Gemeente, maar er is niemand die tijdig voor verkeersregelaars of andere oplossingen zorgt.

De informatie van de gemeente van afgelopen week

Wegen van, naar en door Oisterwijk liepen zaterdagochtend vol. En ook andere wegen waren niet goed toegankelijk. Hoe hulpdiensten hier nog goed door kunnen als er nood is, blijft een raadsel.

Volgens eerdere berichten van de gemeente, zou alleen de overweg bij Blokshekken afgesloten zijn. Die is al langer dicht voor autoverkeer, maar dit weekend  ook voor voetgangers en fietsers. Overigens werden ook daarover klachten gemeld, omdat de verkeersborden niet duidelijk zouden zijn. Voetgangers en fietsers kwamen daar volgens hen onnodig voor een afgesloten weg te staan.

Zaterdagmiddag

Na enige tijd heeft ProRail zaterdag medewerkers ingezet om het verkeer re begeleiden. Na enkele uren gingen de slagbomen weer open. De gemeente had op dat moment op haar media nog geen aangepaste of aanvullende  informatie gegeven over deze verkeerssituatie.

Structureel

Recent werd bekend dat er afgelopen jaar veel over gesproken is, maar ProRail en Gemeente, samen verantwoordelijk voor de problematiek, nog geen oplossing hebben geboden om te voorzien in een veilige verkeersdoorstroming bij afgesloten overwegen. ProRail geeft aan dat Gemeente verantwoordelijk is voor het wegverkeer; Gemeente zegt dat ze hiervoor geen Politie of verkeersregelaars wil inzetten. Wethouder Dion Dankers verwacht van de weggebruikers dat deze voor rood licht stoppen, ook als de afsluiting langer duurt, ook als fietsers en voetgangers vele kilometers moeten omrijden of lopen.