banner

Taxandria Oisterwijk speelt zondag laatste wedstrijd


Zondag 26 mei om 14.30 uur speelt Taxandria de allerlaatste competitiewedstrijd in haar roemruchte geschiedenis. De wedstrijd tegen V.C.B. is een moment om kort bij stil te staan.

Taxandria werd na een fusie tussen W.I.K. (Willen Is Kunnen) en G.O.L.V.A. (Gymnastiek, Ontspanning, Lopen, Voetbal, Atletiek) opgericht op 15 juni 1944. De naam stamt uit de Germaanse tijd waarbij de streek Texundria (zeg maar globaal de Meijerij van Den Bosch) de betekenis “rechts van de Schelde” gehad zou hebben. Midden in de Tweede Wereldoorlog (!!) ontstond een hele grote omni-vereniging: een club waar verschillende takken van sport konden worden beoefend. Denk hierbij aan voetbal, handbal, volleybal, basketbal, gymnastiek, atletiek en een showfanfare. Clubkleuren zijn vanaf die tijd donkerblauw en geel. Begin 2017 werd de omni-vereniging overigens formeel opgeheven en sindsdien zijn alle verenigingen zelfstandig.

Het zou te ver voeren om op te sommen wat er sinds 1944 is gebeurd met alle voetbalteams. Duizenden wedstrijden werden gespeeld op ons prachtig gelegen sportpark De Gemullehoeken. Vele hoogte- en dieptepunten zouden te vermelden zijn. Kampioenschappen en degradaties op alle niveaus wisselden elkaar af. Kijkend naar het eerste elftal -vaandeldrager van de club- heeft het nooit hoger gespeeld dan in de tweede klasse; meestal bevonden ze ons in de derde of in de vierde klasse. Het elftal bestond en bestaat altijd volledig uit Oisterwijkse jongens, die allemaal afkomstig zijn uit de eigen jeugdopleiding.

Taxandria 1 zondag in de laatste competitiewedstrijd

Een van de bekendste en beste Taxandria-spelers is ongetwijfeld Wied van den Braak, die in de jaren vijftig betaald voetbal speelde bij N.A.C. Meer recente profspelers met blauw-geel bloed zijn Marcel Meeuwis en Zija Azizov. Tot de hoogtepunten ten slotte behoren zeker de wedstrijden die we onder grote publieke belangstelling speelden tegen Ajax in 1999, tegen Feyenoord in 2007 en in 2010 was P.S.V. de tegenstander.

Met zo’n 600 leden vormt Taxandria al decennia een hechte familie en zijn we de grootste voetbalclub van Oisterwijk.

V.V. Trinitas

Op 1 juli 2019 gaat het dan toch uiteindelijk gebeuren. Waar twee eerdere pogingen strandden, zullen Nevelo en Oisterwijk en Taxandria samen verder gaan. Onder de naam V.V. Trinitas Oisterwijk wordt in het vervolg op het gemoderniseerde Sportpark D’n Donk gezamenlijk gespeeld. Een zoveelste fusie in de geschiedenis van het Oisterwijkse voetbal…

Twee uitnodigingen

Op zondag 26 mei wordt meteen na de wedstrijd om 16.30 uur een groepsfoto genomen. Alle leden en supporters zijn welkom. Deze foto verschijnt in het Jubileumboek.

En in het weekend van 14 en 15 juni volgt een groots Jubileum- en afscheidsfeest organiseren. Ook hiervoor zijn oud-leden en leden nu al van harte uitgenodigd. Nadere details over het feestprogramma volgen later.

Delen: