banner

Agressie op AZC Oisterwijk flink toegenomen


Het aantal meldingen van agressie op het AZC in Oisterwijk is in 2018 flink toegenomen ten opzichte van 2017, maar ook in 2017 was dat al toegenomen ten opzichte van 2016.

AZC bewoners die problemen hebben veroorzaakt worden door politie opgepakt  (Foto ter illustratie Toby de Kort)

Het COA heeft haar rapportage gespecificeerd per locatie openbaar gemaakt. Het zijn vooralsnog alleen cijfers van gebeurtenissen op de locatie; cijfers over incidenten buiten de locatie met AZC bewoners zijn niet bekend.

Onbekend

Afgelopen week werd uit vragen van partij VVD – en eerder uit vragen van onze redactie – duidelijk dat Gemeente Oisterwijk niet veel kan zeggen over de mate van overlast en het effect op de eerder genomen maatregelen buiten het AZC; de mate van verbetering of verslechtering voor de bewoners van Oisterwijk na de vorig jaar doorgevoerde maatregelen. De AZC problematiek ontbrak in het jaarverslag handhaving. Wel werden een aantal maatregelen genoemd.

Trendmatige toename

Samen met de berichtgeving in de media, veelal gebaseerd op informatie van getuigen, eigen waarnemingen en gesprekken met lokale inwoners en AZC bewoners, is er wel een indruk van de ernst van de situatie ontstaan. Die is ruimer dan tot nu toe bekend; maar niet bekend is in welke mate. Onderstaande cijfers van gebeurtenissen op het AZC, geregistreerd door het COA, geven een vergelijkbare trend aan. Eenzelfde trend is waarneembaar uit 112 meldingen en berichten in de media, voor het eerste kwartaal van 2019.

Onderstaande cijfers zijn gespecificeerd per onderwerp, betreffende de locatie AZC Oisterwijk, telkens die van 2017 en 2018:

Agressie en geweld tegen personen fysiek
33
42

Agressie en geweld tegen personen non-verbaal
22
12

Agressie en geweld tegen personen verbaal
28
52

Overtreden huisregels
243
330

Verbale su√Įcidedreiging
12
19

Zelfdestructieve actie
9
19

Totaal
347 in 2017 (in 2016 was dit 305)
474 in 2018

Dialoogavond

Op donderdagavond 23 mei om 19.30 uur (inloop 19.00 uur) organiseert de gemeenteraad van Oisterwijk in Den Boogaard in Moergestel een dialoogavond over de verlenging van het asielzoekerscentrum (AZC). Wil je hierover van gedachten wisselen met andere inwoners, organisaties en verenigingen? Meld je dan aan! Dat kan via www.oisterwijk.nl/dialoogavondazc.