banner

Workshop tillen en verplaatsen voor mantelzorgers


Ben je vrijwilliger in de zorg of mantelzorger? Dan kun je te maken krijgen met mensen die in een rolstoel zitten of zich met een rollator verplaatsen. Het is dan goed te weten hoe je hen op een verantwoorde manier kunt helpen om aan tafel of in een auto te gaan zitten.

Tijdens de workshop leer je een minder mobiel persoon zich te verplaatsen (Foto: Patricia Mols).

In de workshop ‘Tillen en verplaatsen van minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers’ leer je en oefen je in de praktijk hoe je mensen helpt zich te verplaatsen. De Vrijwilligers Academie Oisterwijk organiseert deze workshop in samenwerking met het Sport- en Zorgatelier. In een korte inleiding krijg je tips en aandachtspunten. Daarna oefen je in tweetallen hoe je minder mobiele personen begeleidt of helpt bij opstaan en zich verplaatsen. Doordat je als cursist ook zelf in de rolstoel of achter een rollator plaats neemt, ervaar je hoe prettig het is als je degene die je ondersteunt, op een respectvolle en veilige manier benadert.

Je oefent met:
– het verplaatsen van een persoon vanuit een rolstoel in de auto
– een helling nemen met een rolstoel of rollator
– hoe je een persoon met een rolstoel aan tafel kunt zetten
– hoe je een persoon vanuit een rolstoel verplaatst naar een gewone stoel
– hoe je een jas aan- en uittrekt, bijvoorbeeld bij een halfzijdige verlamming.

Cursisten die deze workshop eerder deden, reageerden enthousiast: ‘Het was heel bijzonder om te ervaren hoe het is om zelf in een rolstoel te zitten. Sommige dingen waren een echte eyeopener zoals het vooraf gewoon even vertellen wat je gaat doen.’

De workshop is gratis en wordt gehouden op woensdagavond 17 april, van 19.30 tot 21.30 uur in het Sport- en Zorgatelier (Le Sage ten Broekstraat 2, Oisterwijk). De workshop is bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers, die omgaan met minder mobiele personen in een rolstoel of met rollator. Je kunt samen komen met degene voor wie je zorgt zodat je met z’n tweeën kunt oefenen. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Aanmelden is noodzakelijk via de website: www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl Voor meer informatie, bel naar Jack van Maris via 013-528408

 

Delen: