banner

Leergeld geeft Oisterwijkse kinderen duwtje in de rug


In de gemeente Oisterwijk wonen naar schatting 350 kinderen die niet aan schoolreisjes mee kunnen doen, geen lid kunnen worden van een voetbalclub of bijvoorbeeld geen verjaarsfeestje kunnen geven omdat ze in armoede leven. Genoeg te doen dus voor de nieuwe Stichting Leergeld Oisterwijk, weet voorzitter Wicher Hooites Meursing. ,,Het gaat erom dat kinderen kunnen meedoen in deze maatschappij. Want nu meedoen, betekent later meetellen.”

Voorzitter Wicher Hooites Meursing

Leergeld Oisterwijk is officieel pas sinds 1 januari van start en nu al zijn er twintig kinderen die hulp hebben gevraagd. Dat mag toch als een signaal worden gezien dat de stichting welkom is. Leergeld Oisterwijk geeft geen geld, maar betaalt wel de rekening voor de meest uiteenlopende activiteiten. ,,Zwemles bijvoorbeeld is hartstikke duur”, geeft Hooites Meursing als voorbeeld. ,,De Stichting Leergeld betaalt de lessen tot een kind diploma A heeft. Maar we zorgen ook voor een cheque voor voetbalsokken, om maar iets te noemen.”

Het is maatwerk, geeft de voorzitter aan. Een ouder kan voor hulp aankloppen via de site www.leergeldoisterwijk.nl en dan komt een intermediair van Leergeld Oisterwijk thuis langs. ,,We kijken naar de samenstelling van een gezin en onder meer hun inkomensgegevens. We vragen ouders wat een kind nodig heeft. Als ze naar de middelbare school gaan, hebben ze een andere fiets nodig of een laptop. Een ander wil misschien graag muzieklessen volgen of een keer een verjaardagsfeestje geven. Zodat ze in sociaal opzicht mee kunnen doen. Daar gaat het om.”

De nieuwe stichting heeft een half jaar voorbereiding nodig gehad. Het vijfkoppige bestuur heeft samen met vier intermediairs en een coördinator, zoveel mogelijk afspraken gemaakt met bedrijven en instanties. ,,We kiezen er bewust voor om geen geld over te maken”, vervolgt de voorzitter. ,,We willen de kinderen ondersteunen, hun welzijn vergroten. We zijn er niet om voedselpakketten uit te delen of geld te geven, daar zijn andere instanties voor.”

De nieuwe stichting is onlangs geïntroduceerd. Daar waren alle instanties uitgenodigd die mensen in armoede op de een of andere manier helpen. Het bestuur wil zoveel mogelijk kinderen bereiken. Dit jaar hoopt de stichting Leergeld 75 kinderen te kunnen helpen, volgend jaar 125.

Bel voor meer informatie met coördinator Ellen Willemse-Vorster op telefoon: 06 2906 7317. Of vul een aanmeldformulier in op www.leergeldoisterwijk.nl.

 
DTZ logo low

Delen: