banner

Burgemeester Haaren op non-actief (Update)


‘Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren heeft zich deze week ziek gemeld’, zo vermeld het Brabants Dagblad vandaag. Het college (wethouders) heeft het vertrouwen in de burgemeester verloren. Recent liet de burgemeester al weten geen verlenging te wensen van haar ambtstermijn.

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg (rechts) in gesprek met de Commissaris van de Koning Wim van de Donk (Foto: Joris van der Pijll).

De burgemeester heeft de afgelopen jaren de toekomst van ‘haar’ gemeente in zien storten. Na een mislukte poging samenwerking aan te gaan als gehele gemeente, werd na een langdurig proces besloten de gemeente op te heffen. Dat ging niet zonder slag of stoot; het was niet alleen ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, maar ook het ‘slachten van de slager zelf’. De spanningen die hieruit zijn ontstaan, ontaarden nu naar alle waarschijnlijkheid in een bestuurscrisis.

Overigens ging ook de omgang met de pers niet altijd van een leien dakje. Bij een bezoek van de Commissaris van de Koning werd een verslaggever geweigerd en deed ze in aanwezigheid van dit hoog bezoek net alsof ze van niks wist; bij een andere bijeenkomst probeerde ze een verslaggever de zaal uit te sturen met ‘beslotenheid’ als argument, ondanks dat naast ongeveer 150 inwoners ook andere media volop aanwezig waren.

Brief burgemeester aan raadsleden Haaren

Volgens de burgemeester laat ze een goed georganiseerd overgangsproces achter, en zou ze de gemeente en haar inwoners vol vertrouwen kunnen overdragen aan de buurgemeenten. Blijkbaar denken de wethouders niet zo over het handelen van de burgemeester, en werd door hen het vertrouwen opgezegd.

Raadsvergadering

Bij de raadsvergadering donderdagavond bleek dat de burgemeester afgelopen dinsdag het gebouw niet meer in mocht, en haar mail werd geblokkeerd. Dat is later hersteld.

De wethouders en fractievoorzitters ‘mogen’ vrijdagmiddag op audiëntie komen op het Provinciehuis.

Het besluit van de wethouders, om het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen, werd in de raad door de meerderheid gesteund.

Persbericht van de gemeente

Op dinsdag 12 februari heeft het college van B&W van de gemeente Haaren met elkaar gesproken over de samenwerking binnen het college. Geconstateerd werd dat een onwerkbare situatie is ontstaan tussen de wethouders enerzijds en burgemeester Jeannette Zwijnenburg-Van der Vliet anderzijds. Er is sprake van een serieus verstoorde verstandhouding en onverenigbare verschillen. Burgemeester Zwijnenburg heeft zich naar aanleiding hiervan ziek gemeld. De taken van de burgemeester worden in haar afwezigheid voorlopig overgenomen door de vier wethouders. Wethouder Blom is locoburgemeester.

Delen: