banner

Vitaliteitscentrum Moergestel naar Den Boogaard


PrO en VVD lieten afgelopen week weten teleurgesteld te zijn in het handelen van de gemeente en PGB wethouder Dion Dankers; CDA steunt de wethouder en komt met de oplossing: Het beoogde vitaliteitscentrum kan naar Den Boogaard, zoals te lezen in onderstaande uitleg van het CDA.

Vitaliteitscentrum: De Bieneke of Den Boogaard

Ruim een half jaar geleden heeft één van de initiatiefnemers van het vitaliteitscentrum in Moergestel, namelijk Sjef van de Meydenberg, ingesproken tijdens de raadsvergadering. Sjef loopt al lange tijd rond met dit idee weet ik uit gesprekken met hem. Alleen hoe, met wie en vooral waar en wanneer, dat is de vraag. De initiatiefnemers hebben toen hun oog laten vallen op de Bienekebolders, voorheen de Boszichtschool en daarvoor de oude jongensschool. Wie herinnert zich nog directeur Smits, meneer Klomberg of de broeders van Dongen? Een historische en karakteristieke locatie, waar vele generaties een belangrijk deel van hun jeugd hebben doorgebracht. En vrijwel geschikt om meteen in gebruik te nemen. Mooier kan niet, toch?

Het voormalige pand van Bienekebolders staat ter discussie (Bron: Google Maps Streetview)

Echter de Bienekebolders is de enige gemeentelijke locatie in Moergestel. Voornamelijk woningbouw moet er komen van de gemeenteraad, tenminste 35% sociale woningbouw waarvan het merendeel bestemd voor jongeren, zo vindt het CDA. 25% kan ingevuld worden met sociaal-maatschappelijke functies, zoals het vitaliteitscentrum, maar woningbouw staat voorop. Het college heeft afgelopen november 5 ervaren partijen uitgenodigd voor mogelijke plannen voor woningbouw en sociaal maatschappelijke functies op de oude locatie van de ‘Bieneke’. Degene achter het vitaliteitscentrum zaten hier niet bij, daar was men zeer teleurgesteld over. En daarover ging het dus afgelopen donderdag in de commissie Algemene Zaken. Boos was men vooral over het proces, een burgerinitiatief van onderop, aan de kant geschoven door het college ten gunste van projectontwikkelaars.

Na een uitgebreide toelichting van wethouder Dankers bleek dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Maar toch. Gelukkig zijn de initiatiefnemers benaderd door 2 van de 5 partijen om te kijken of het vitaliteitscentrum alsnog past binnen de door het college gestelde eisen, namelijk woningbouw. Misschien komen ze hier samen uit. Maar mocht dit niet lukken, dan gaat wethouder Dankers op verzoek van het CDA op zoek met de initiatiefnemers naar een alternatieve locatie. En wat blijkt. Midden in het centrum staat Den Boogaard, van oudsher in het hart van Moergestel. Een vitaliteitscentrum, met meerdere ruimtes boven en beneden, een lift, een grote zaal die deels gebruikt kan worden voor groepslessen, de KBO is er thuis, de Rabobank, de bibliotheek, kaarten, biljarten, wat wil je nog meer? Ja natuurlijk goede afstemming tussen de verschillende gebruikers. Hoe mooi kan het zijn!

Guus Mulders

CDA Oisterwijk

  Gemeente Oisterwijk negeert raad
Delen: