banner

Kinderen Petje Af presenteren Oisterwijks carnaval (+ Film)


Lees, zie en bekijk de film!!

Na een eerdere uitleg over journalistiek, hebben de kinderen van Petje Af afgelopen zondag interviews gehouden met enkele bekende Oisterwijkers. Fotograaf Fred van Laarhoven hielp hen met het maken van de foto’s; zelf gingen ze na het stellen van vragen aan de slag met de teksten. Maar liefst vier uur is de groep actief bezig geweest met het bevragen van de bekende Oisterwijkse carnavals liefhebbers, het vastleggen van een bijpassend beeld, en er werd ook een video gemaakt over Petje Af.

Lees verder onder de film!

 

Brandwachter Ad blust brandjes (Foto: Joudi, Florian samen met Fred van Laarhoven).

Interview Ad Rozen door Joudi en Florian

De Brandwachter van Döllekesgat

Ad Rozen, 71 jaar, werkt tijdens carnaval als Brandwachter. Hij heeft heel veel taken alles om te zorgen voor gezelligheid. Hij legt op scholen uit wat carnaval is, hij bouwt mee aan carnavalswagens en doet ook mee in de optocht.

In de optocht heeft hij geen wagen maar een brandweerfiets. Hij spuit dan met naar de mensen aan de zijkant. Dat vindt hij het leukste om te doen. Ook zorgt hij voor advertenties voor de carnavalskrant en organiseert hij een etalagewedstrijd.

Voor Ad is dit een leuke hobby. Hij wil dat carnaval niet verdwijnt.

 

Omgekleed, steek recht, klaar voor carnaval! (Foto: Lina, Fatima en Stesie samen met Fred van Laarhoven).

Interview Styn van Berkel door Lina, Fatima en Stesie

Styn van Berkel is jeugdprins in Oisterwijk

Styn van Berkel is jeugdprins van Carnaval in Oisterwijk. Styn is 12,5 jaar oud bijna 13 jaar oud dus. Hij heeft 1 jaar in de raad gezeten. Hij is ongeveer 1 maand of minder jeugdprins. Styn is gekozen in de raad omdat hij niet verlegen en hij kan goed toespreken. Hij heeft geen vaste taak. Voor dit jaar zijn de activiteiten nog niet bekend.

Over 6 weken is het carnaval. Veel mensen van de raad doen mee met de carnaval optocht:  Ceremonie Meester Marit, Acudant Lola , Jette , Rens  , Charlotte , Jolijne , Mirthe , Sofie x2 , Lana , Linde , Fenne en Jeugdprins Styn zelf. Hij vindt het geweldig leuk om jeugdprins van carnaval te zijn. Hij is beetje de baas van carnaval. Thea is de lijder en organiseerde de optocht de echte carnaval prins ook. Hij vindt het leuk tijden de optocht dan kan hij veel plezier maken met zijn vrienden.

De grote hoed die hij aan heeft noem je een steek. Zo weet je dat je bij de raad zit. Op zijn ketting staat wie hij is. Hij is bekend geworden in de Tiliander. Hij viert carnaval in Oisterwijk.

 

Henk ‘waakt’ als Grootvorst over carnaval en de jeugd. (Foto: Fred van Laarhoven, op aanwijzen van links Tia en rechts Jeremiah).

Interview Henk Dekkers door Tia en Jeremiah

Grootvorst Oisterwijk bij Petje af

Ik ben Tia Alhajali. Vandaag was Henk Dekkers bij Petje af. Om te bespreken met kinderen waarom Carnaval zo belangrijk is. Hij is Grootvorst van Oisterwijk. Een Grootvorst is iemand die van alles doet. Zo als kinderen blij maken. En dat doet hij om de jeugd er bij te betrekken. Want hij vind dat Carnaval niet vergeten mag worden. En hij doet ook activiteiten organiseren voor zieke mensen. En Carnaval is voor iedereen zegt hij. Hij vond het leuk dat hij bij de kinderen van Petje af kan komen. En dat ze heel goed reageren. Hij werkt al 15 jaar voor carnaval. En een van zijn taken zijn mensen blij maken. Meneer Henk Dekkers is al 86 jaar. En hij vindt zijn werk nog steeds leuk. Na 15 jaar benoemd tot Grootvorst zij hij. Daarvoor was hij Prins Carnaval geweest. Hij organiseert ook activiteiten in de kerk. Dan gaan mensen dansen en zinnen en van alles doen. meneer Henk Dekkers praat echt plat Oisterwijks dialect. Daarom soms moeilijk te verstaan. En dit jaar loopt meneer Henk Dekkers weer mee met carnaval in de optocht, Zaterdag 2 maart om 14.15 uur in het centrum van Oisterwijk. Maar hoe dat is een verrassing.

En Jeremiah: Henk Dekkers was bij ons (petje af). Hij is 15 jaar prins carnaval geweest in Oisterwijk en daarom is hij grootvorst geworden hij wil carnaval aan de jeugd doorgeven want dan blijft carnaval bestaan en hij blijft grootvorst tot hij overleden is en de jury heeft hem 15 keer gekozen als prins carnaval en de 16e keer zei hij dat ze iemand anders moesten kiezen en hij is al 86 en doet al sinds zijn 48ste doet hij al mee aan carnaval en hij vindt het ook stom dat mensen denken dat ze bij carnaval alleen maar bier drinken maar dat is niet zo carnaval is eigenlijk gewoon om plezier te hebben omdat je soms ook verdriet hebt in je leven en de zondag van carnaval is er een mis in de kerk voorzieke kinderen en die zieke kinderen doen ook mee met de mis…

 

Gé houdt vanachter de bosjes alles goed in de gaten (Foto: Yazan en Dewi samen met Fred van Laarhoven).

Interview Gé Peters door Yazan en Dewi

De Döllekeswachter wil overal bij zijn

We hadden een intervieuw met Ge’ peters hij is 72 jaar oud hij is een dollekes wachter . deze politie agent organiseerd activiteiten ze zijn overal als eerste aanwezig. dat doen ze  in heel dollekes gat, ze willen overal bij zijn .

Dat is leuk omdat het, ontspanning en gezelligheid geeft, belangrijk voor de cultuur. Lama lule en feestneuzen. Hij heeft veel zwarte kleren aan . met iedereen feesten in döllekeschat met carnaval puur voor de gezelligheid.

 

Petje Af

Petje Af helpt kinderen van groep 7 en 8 om hun talenten te ontdekken. Het programma bestaat uit 28 praktijkgerichte zondagen, waarbij zeven verschillende beroepen aan bod komen. Elk beroep staat vier zondagen in de schijnwerpers. Professionals vertellen over hun beroep en de kinderen van Petje af gaan langs bij bedrijven. Ben je tussen de 10 en 14 jaar en heb je zin om een volgende keer mee te doen? Bel dan naar 088-3110011, mail naar oisterwijk@petjeaf.nl of lees meer op www.petjeaf.nl/oisterwijk.

Delen: