banner

Nina is vrijwilliger bij AZC Oisterwijk


Mijn naam is Nina Hekker en ben 28 jaar oud. Ik werk als groepsbegeleider bij de Hondsberg in Oisterwijk. Hier sta ik op een groep met kinderen met een verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen.

Nina Hekker helpt bij AZC Oisterwijk

Een paar jaar geleden ben ik bij War Child begonnen als voorlichter op scholen. Mijn wens was om ooit met kinderen ‘in het veld’ te werken. Via War Child was dit vrijwel onmogelijk voor mij omdat ze veel met lokale mensen werken. Maar toen kwam TeamUp voorbij. Zonder hierover te hoeven nadenken heb ik mij ingeschreven als vrijwilliger en nu maak ik al een jaar onderdeel uit van ons gezellige team in het AZC in Oisterwijk.

Tijdens de sessie zie ik dat de kinderen weer even kind kunnen zijn. Ieder kind draagt een eigen verhaal met zich mee en tijdens de sessie kunnen ze even vergeten wat er allemaal gebeurd is en in wat voor vervelende situatie ze zitten. Daarnaast leren de kinderen veel: samen spelen, tegen je verlies kunnen en jezelf kunnen uiten/ontladen. We zien dat de kinderen ook steeds meer groeien hierin. Vaak komen de kinderen erg verlegen binnen en iedere week laten ze steeds meer van zichzelf zien. Het is heel mooi om dit proces te mogen meemaken.

Dit Syrische meisje geniet van de activiteiten van TeamUp. (Foto Merijn Roubroeks)

Één van de mooiste momenten die ik heb mogen meemaken is dat wij het terrein op komen lopen en we in de verte kinderen heel enthousiast “TeamUp TeamUp” horen roepen en vervolgens naar je toe komen rennen. Dit geeft de bevestiging dat ze er iedere week weer uitkijken naar TeamUp. Iedere donderdag is het weer een feestje om met deze kinderen te mogen werken.

 

Over TeamUp

In 2015 besloten War Child, UNICEF Nederland en Save the Children om hun ervaring en expertise te bundelen om – onder de naam TeamUp – gevluchte kinderen in Nederland bij te staan. Deze kinderen hebben te maken met stressfactoren:

  • Oorlog: geweld, verlies familie/vrienden, gebrek aan structuur (vriendjes, school)
  • Vlucht: alles achterlaten, enge overtocht, geweld, gevaar.
  • Nieuw vreemd land: onzekerheid, veelvuldig verhuizen, gebrek aan privacy, stress ouders, weinig structuur, verveling.

TeamUp biedt sport, spel en beweging op een gestructureerde en veilige manier met sociaal emotionele thema’s eronder, waardoor hopelijk verdere zorg voorkomen wordt. Vrijwilligers spelen daarbij een cruciale rol.

TeamUp zoekt vrijwilligers voor de locatie in Oisterwijk, die samen zorgen dat de kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

DTZ logo low

Delen: