banner

Ellen helpt gevluchte kinderen in Oisterwijk


Ellen Slingerland is 30 jaar, studeerde NHTV manager recreatie onderneming, en is vrijwilliger bij Team-Up. Ze vertelt ons waarom:

Waarom is Ellen TeamUp-vrijwilliger?

Ellen Slingerland,

Ik wilde graag iets doen voor gevluchte kinderen in Nederland. Toen ik 2.5 jaar geleden de online vacature zag heb ik meteen gereageerd. Wat mij aanspreekt aan TeamUp is de positieve benadering van de kinderen met als doel dat ze weer kind kunnen zijn en hun veerkracht versterken.

Wat zie je bij de kinderen tijdens de activiteiten? Wat maakt het los in een kind?
Elk kind is anders, sommige kinderen komen met heel veel energie binnen terwijl andere nou juist verlegen en onzeker binnen komen. Ik zie kinderen opbloeien! Ze worden opener, durven zichzelf meer te laten zien en kunnen beter omgaan met hun gevoelens. Het mooiste vind ik als kinderen weer vrij kunnen en durven spelen en echt weer even kind zijn!

Wat is jouw mooiste TeamUp-moment met de kinderen?
Er zijn heel veel mooie momenten maar laatst werd ik echt geraakt door een jongen die iedereen op afstand probeerde te houden om zichzelf te beschermen voor nog meer teleurstellingen. Deze jongen zag ik voor het eerst sinds ik hem ken met een oprechte glimlach op zijn gezicht en met een zachte toegankelijke uitstraling tijdens een samenwerkingsopdracht. Dit vind ik zo mooi om te zien omdat ik merk dat hij groeit als persoon.

Over TeamUp

In 2015 besloten War Child, UNICEF Nederland en Save the Children om hun ervaring en expertise te bundelen om – onder de naam TeamUp – gevluchte kinderen in Nederland bij te staan. Deze kinderen hebben te maken met stressfactoren:

  • Oorlog: geweld, verlies familie/vrienden, gebrek aan structuur (vriendjes, school)
  • Vlucht: alles achterlaten, enge overtocht, geweld, gevaar.
  • Nieuw vreemd land: onzekerheid, veelvuldig verhuizen, gebrek aan privacy, stress ouders, weinig structuur, verveling.

TeamUp biedt sport, spel en beweging op een gestructureerde en veilige manier met sociaal emotionele thema’s eronder, waardoor hopelijk verdere zorg voorkomen wordt. Vrijwilligers spelen daarbij een cruciale rol.

TeamUp zoekt vrijwilligers voor de locatie in Oisterwijk, die samen zorgen dat de kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

DTZ logo low

Delen: