banner

Oisterwijkse jeugd mag zelf vuurwerk maken


Drie ochtenden per week organiseert Durendael het juniorlab voor slimme groep 8-leerlingen uit Oisterwijk en omgeving. Tijdens het juniorlab ontdekken de leerlingen door zelf te experimenteren de basisprincipes van scheikunde, natuurkunde en biologie.

Geconcentreerd bezig, om zelf vuurwerk te maken

Zelf ontdekken en veilig werken

‘Je leert best veel’ vindt Olivier van basisschool de Molenhoek. ‘Bijvoorbeeld dat buskruit alleen maar ontploft als het zich in een gesloten ruimte bevindt. Als er wel zuurstof bij kan, verbrandt het alleen maar.’ Finn en Paul van basisschool de Coppele beamen dit: ‘Je kunt bijvoorbeeld zelf vuurwerk maken door bepaalde stoffen te mengen. Maar het gaat erom dat je de juiste verhouding weet. En het is ook heel belangrijk dat je veilig leert werken.’

‘Je krijgt hier dingen die je nog niet weet’

Hij doet het!

Sebastiaan (de Molenhoek) vindt het leuk dat je bij het juniorlab allerlei dingen over moleculen en atomen leert. Dat krijgen we op de basisschool niet. Soms vraagt de meester of jus het zelfs aan ons!’ Ook Finn van basisschool Darwin is enthousiast: ‘Ik wil later waarschijnlijk wel iets met techniek gaan doen en zelf iets gaan uitvinden. Het is leuk dat we op Durendael al mogen experimenteren.’

Meer informatie
Het juniorlab loopt van de herfst- tot de meivakantie en sluit af met een demonstratie voor ouders. Aanmelden gaat via de basisschool. Wie meer wil weten over het juniorlab kan contact opnemen met Sandra Rijnen, teamleider havo/vwo leerjaar 1en 2. Ook kun je je via de website aanmelden voor een snuffelles op Durendael of onze open dag bezoeken op zaterdag 2 februari 2019.

Delen: