banner

Met goed gevolg door de vleeskeuring


Een ochtend op het terras in de bossen van Oisterwijk:
Ik zit lekker aan de koffie na een wandeling van anderhalf uur door het prachtige herfstbos van Oisterwijk. Er komt een koetsje met twee paardjes ervoor en bemand door een nogal dikke koetsier aangereden. De koetsier stopt bij het terras en bestelt twee koppen koffie. Ik vraag aan de man of die paardjes het niet koud krijgen. Ze zagen er bezweet uit. De haren plakten aan hun lijf.

De paarden kijken, alsof ze ook even keuren… (Foto: Loes Westgeest)

De man antwoordt verbolgen dat mensen hem altijd van die domme vragen stellen. Ik schrik daar wel een beetje van. “Vindt u dat meneer? Volgens mij bestaan er geen domme vragen alleen domme antwoorden”. Hij moppert nog een poosje door. Hij zegt dat die paarden een goede verzorging van hem krijgen en dat zij het met hun wintervacht absoluut niet koud kunnen hebben. En zo ontstaat er toch een gesprek. Hij houdt niet van mensen en wil zoveel mogelijk in de anonimiteit leven. “Ach mevrouw u heeft nog niks in uw leven meegemaakt”, zegt hij. “Nou ,nou meneer heeft u even?” is mijn antwoord. “Ik ben éénenzeventig jaar en heb echt wel het nodige voor mijn kiezen gehad. Vorig jaar liep ik met een mutsje op mijn hoofd, omdat ik kaal was. Mijn man reed deze zomer nog in een scootmobiel omdat hij geen auto mocht rijden en ook niet kon fietsen”.

Daar wil hij meer van weten. Ten eerste vindt hij dat ik er veel jonger uitzie dan mijn éénenzeventig jaar. Dat is al een leuke opsteker op de vroege morgen. Hij schrikt van mijn verhaal. Hij vertelt ook zijn verhaal. Het is een beetje een zonderling maar toch een bijzonder mens. De leukste opmerking vond ik toch wel dat hij vond dat ik er goed en vooral gezond uitzag. “Ik heb jaren in de vleeskeuring gezeten en ik kan aan je ogen zien dat je gezond bent” zei hij. Hilarisch! Het maakte mijn dag tot een onvergetelijke dag. We bedankten elkaar voor het gesprek. Ik was met goedgevolg door de vleeskeuring gekomen.

Aldus een mooie ochtend,

Loes Westgeest