banner

Oud en Nieuw in Oisterwijk (deel 93)


In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, tonen we de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroeger uit, en wat is daar nog van te zien? Oisterwijker Marnix Versteegh laat het u wekelijks zien.

Deel 93, ‘deze keer in een drie-traps raket,’ aldus Marnix. Bij het vroegere Tonven, nu het Groot Kolkven, stond een grote houten manshoge ton, bedoeld als schuilplaats voor onder meer vissers. Het werd de naamgever van het ven. Naar verluid werd van deze ton ook dankbaar gebruik gemaakt door verliefde stelletjes. Begin vorige eeuw biedt Jan Wierdsma Natuurmonumenten aan op de plek van de ton een bank te bouwen. Dit als dank aan Natuurmonumenten én als herinnering aan de bekende Oisterwijkse families Wierdsma, Rijpperda en De Balbian Verster, wiens familiewapens op de bank worden aangebracht. De bank wordt in 1917 geplaatst. Anno 2018 nam Frans Kapteijns plaats op de bank: Oisterwijker, voormalig boswachter, nu vrijwilliger bij Natuurmonumenten.

Delen: