banner

Lezing over de Joodse staat in Voorhof Oisterwijk


‘Van Balfour tot Trump’, honderd jaar buitenlandse bemoeienis met een Joodse staat. Dat is de titel van een lezing, binnenkort gehouden in de Voorhof in Oisterwijk.

Rechts van de Protestantse kerk, is de ingang van de Voorhof (Bron: Google Maps)

De staat Israël bestaat dit jaar 70 jaar. Het zal u niet ontgaan zijn. Steeds weer protesten aan de grens met Gaza; feestelijke herdenkingen in Israël en daarbuiten. Velen voelen zich betrokken en willen graag helpen, maar hoe dan? Wat moeten we begrijpen van de voorgeschiedenis? Wat te denken van de voortgaande ongelijke ontwikkeling tussen Israël en Palestijnen?

Arend Huitzing duikt in die situatie. Hij studeerde culturele antropologie en werkte jarenlang in diplomatieke dienst in landen in de Arabische wereld en in Afrika. Met name als Hoofd van het bureau Midden-Oosten van BuZa, moest hij het evenwicht bewaren in het Nederlands beleid. De lezing begint bij de ontwikkeling van nationalistische visies van Joden en voor Arabieren, vanaf ongeveer 1880. Daarna in 3 grote stappen: Wat gebeurde er in hun verhouding in de laatste 100 jaar? Wat valt er te zeggen van de huidige situatie? Kan het ooit nog goed komen? Wat moeten “wij” hiervan denken en wat kunnen we doen voor vrede en begrip?

Een lezing die volgens de organisatoren hopelijk zal bijdragen aan inzicht en meningsvorming over een omstreden onderwerp: onze houding t.o.v. religieuze Joden, de staat Israël en de Palestijnen. De lezing wordt gehouden op 11 oktober om 19.30 uur in De Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Aanmelden kan via burggraaf55@hetnet.nl of bel 013 5217474.

Delen: