banner

Inpakken KVL monument Oisterwijk duurt langer


Het KVL Monument staat er nog steeds troosteloos bij, en dat duurt nog minstens enkele weken. Hoe lang precies, is niet bekend; ook is niet bekend of de gemeente gaat handhaven.

Firma Boei zou eigenaar worden, heeft toezeggingen gedaan aan zowel de gemeente en ook openbaar aangekondigd het monument deze maand te gaan beschermen, maar van voortgang is nog niets te zien. Bij navraag blijkt dat de mogelijke aanpak verschoven is met een nieuwe vergunningsaanvraag, naar medio november. ‘We kunnen niet zeker zeggen dat dat haalbaar is omdat de inhoudelijke beoordeling van het verzoek en de besluitvorming op de aanvraag nog plaats moet vinden,’ aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het monument in gloed van zon, verdient beter vinden vele liefhebbers van het historische KVL

Formeel is Provincie Brabant nog eigenaar, en daarmee verantwoordelijk voor de bescherming van het monument. De gemeente is als toezichthouder op de lokale monumenten, de partij die eventueel een eigenaar kan aanspreken op het niet voldoende beschermen daarvan. Diverse historici en liefhebbers maken zich al jaren zorgen over het verval van dit kunstwerk.

De firma BOEi heeft eerder toegezegd het monument te willen kopen, en beloofde het kwetsbare aan weersinvloeden onderhevige gesteente in oktober van dit jaar af te schermen. ‘Er is op 8 oktober een nieuwe omgevingsvergunning ingediend door BOEi voor de tijdelijke constructie. De huidige omgevingsvergunning loopt namelijk af op 31 december. Deze vergunning wordt aangevraagd voor een periode van 4 jaar. Als de vergunning wordt verleend, is BOEi voornemens de constructie medio november te plaatsen,’ zo laat de gemeente weten.

De bescherming lukt in dit geval niet meer voor het einde van deze maand, en ook is niet zeker of dit in november lukt.  Op de vraag of de gemeente vervolgens handhavend gaat optreden, gaf de gemeente eerder dit jaar, en ook vandaag geen uitleg.

Bekijk ook deze film, september 2017: