banner

Martin en Eliza brengen bezoek aan Oisterwijk


Het Engelse duo Martin & Eliza Carthy opent op zondagmiddag 16 september GUO-concertserie 2018/2019 van Groeten Uit Oisterwijk. Het GUO-concert van pa en dochter Carthy begint om 15.00u in Fletcher hotel-restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijks bos- en vennengebied. Belangstellenden reserveren hun tickets hier. Op de concertdag verkoopt GUO resterende tickets aan haar zaalkassa tussen 14.00 uur en concertaanvang, maar VOL=OP.

Pa Carthy
Na zijn debuut bijna zestig jaar geleden ontwikkelde Martin Carthy zich tot toonaangevend muzikant in de Britse folkscene. Zijn levenslange vernieuwingsdrang leverde vijftig albums op waarvan tien als solo-artiest. Tegen de tachtig loopt hij en generaties singer-songwriters zijn schatplichtig aan hem, onder wie Bob Dylan, Simon & Garfunkel en Richard Thompson. Kenmerkende wapenfeiten: warme stem, percussief én melodieus gitaarspel in unieke toonzettingen, pionierswerk om folk en rock te combineren tot folkrock, BBC 2 tv-docu ‘Originals’ en…..‘Scarborough Fair’.
Deze traditional verwijst naar de jaarlijkse kermis in het gelijknamige stadje in Yorkshire. Nadat hij eerst Hatfield en later het Londense Hampstead achter zich liet, verzeilde Martin Carthy al jong in Yorkshire. Daar pikte hij begin jaren zestig ‘Scarborough Fair’ op, een traditional die teruggrijpt naar een middeleeuws lied uit Schotland. Hij liet er een arrangement op los en plaatste dat op zijn debuutalbum. Paul Simon kopieerde het met Art Garfunkel tot wereldhit, terwijl Bob Dylan het integreerde in zowel ‘Don’t Think Twice, It’s All Right’ als ‘Boots of Spanish Leather’. Na jarenlang het nummer geclaimd te hebben, gaf Paul Simon in 2000 alsnog de credits aan Martin Carthy en zongen ze het samen tijdens een concert in Londen.
Behalve als arrangeur en vertolker van zulke traditionals, groeide Martin Carthy evenzeer uit tot pionier die folk en rock versmolt tot folkrock. Hij drukte zijn stempel op Steeleye Span, Albion (Country) Band, Brass Monkey, Blue Murder, Rogue’s Gallery en Waterson:Carthy. Daarin vormden klasbakken van twee families, onder wie zijn vrouw Norma Waterson, een superformatie met onder andere het alom geprezen ‘Gift’ uit 2010 als resultaat. Ook vormde hij de helft van twee koningskoppels: met accordeonist John Kirkpatrick uit Steeleye Span en met wijlen fiddlewizard Dave Swarbrick uit Fairport Convention.

Dochter Carthy

Dochter en vader brengen een bezoek aan Oisterwijk

Als dochter van Martin Carthy en Norma Waterson, groeide Eliza Carthy op in de schoot van de traditionele Engelse muziek. Van huis uit leerde ze hoe folkartiesten traditionele muziek verrijken door blijvend te exploreren en dwarsverbanden te leggen. Met deze attitude ontwikkelde ze zich tot een dynamische, avontuurlijke folkartiest met nadruk op vocalen en fiddle.

Toch ook al weer een kwart eeuw leeft ze van en voor haar muziek. Sinds haar veertiende treedt ze op, eerst met familiebands Waterson:Carthy, Blue Murder en The Gift Band, later in gelegenheidscombi’s en als frontvrouw van haar eigen formatie. Eenmaal gesetteld in Edinburgh scheerde ze de toppen van de eigentijdse folkscene. Wereldwijd verscheen ze op radio en tv, op festivals, tot in de Royal Albert Hall, pakweg het Carré van Londen. Ze maakte albums, was producer voor anderen en werkte samen met almaar grotere grootheden.

Samenwerking
Ze werkte mee aan de ‘Mermaid Avenue’-albums met werk van Woody Guthrie waarvoor Wilco een Grammy ontving. Met Elvis Costello, Beck, Van Dyke Parks en anderen nam ze deel aan de ‘Hal Wilner’s’ concerten in Londen en LA. En met Bryan Ferry, Sting, de Wainwright/McGarrigle-familie, Richard en Teddy Thompson en de acteurs Tim Robbins en Johnny Depp aan het ‘Rogue’s Gallery’ project.

Er volgden kruisbestuivingen in musicals en in wereldmuziekproject ‘The Imagined Village’ met The Bays, Transglobal Underground en Afro Celt Sound System. Er waren samenwerkingen met Ed Harcourt, Patrick Wolf, Paul Weller, Jools Holland, jazzlegende Bill Frisell, Richard Hawley, Peggy Seeger, Salsa Celtica, de Finse Lord of the Rings componisten Vartinna, Joan Baez, Cerys Matthews, de danspioniers Red Snapper, Nick Cave, Patti Smith en vele anderen.

Eliza Carthy is ambassadrice van Resonance FM Radio, The Vagina Monologues en de folkfestivals Cheltenham en Whitby. Met de educatieve organisatie Folkworks zit ze in het Folk Advisory Committee bij Sage Gateshead en ze is vice-president van The English Folk Dance and Song Society. Ze is gelauwerd met de Mercury Music Prize, meerdere BBC Radio 2 Folk Awards, BBC Radio 3 World Music Awards, MOJO Magazine Awards, Q Awards, Ivor Novello Awards en MBE Awards. Voor BBC Radio 2 presenteerde ze een vierluik over de Engelse folkmuziek. ITV, Channel 5 en BBC 4 wijdden de tv-docu’s ‘Heaven and Earth’, ‘My Music’ en ‘Folk Brittannia’ aan haar.

The Moral of the Elephant
Vorig jaar opende ze GUO-serie 2017/2018 met een cd-presentatieconcert samen met de Amerikaanse singer-songwriter Tim Eriksen. Ditmaal opent ze GUO-serie 2018/2019 met haar vader Martin Carthy met wie ze sinds 2014 sporadisch een duo vormt. In de Royal Albert Hall in Londen brachten ze de traditional ‘Died For Love’. Daarmee vierden ze de ‘BBC Radio 2 Lifetime Achievement Award’ die Martin Carthy ontving. Samen brachten ze ’The Moral of the Eelephant‘ uit, naar het negentiende eeuwse ‘The Elephant’ van dichter John Godfrey Saxe die zich liet inspireren door een Indische parabel. De titeltrack is één van de elf traditionals van dit album waarop ouder-kind conversaties als rode draad door meerdere songs lopen.
Nog maar zelden verschijnt de oude meester op een podium buiten de UK. Zijn komst naar Nederland met dochter Eliza, voor slechts twee concerten waarvan eentje bij GUO, is dan ook uitzonderlijk.

Delen: