banner

Lezing met docufilm over verzetsman in Oisterwijk en Haaren


Op deze avond zal naar aanleiding van het uitkomen van het boek “Wij sloegen waar wij raken konden” een lezing gehouden worden. Voorafgaand aan de lezing zal de documentaire vertoond worden die door Oisterwijk in Beeld gemaakt is. De documentaire over verzetsman Martien van de Weijer. Na de pauze zal Ad van de Oord, ingaan op hoe een katholieke jongen uit een welgesteld ge Holland aankeek tegen de Haarense boerensamenleving uit die tijd.

Martien van de Weijer vertelt (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek, want zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hij over het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen.

In de film vertelt Martien van de Weijer zelf over de oorlogstijd. Samen vormen film en boek een uniek naslagwerk. De documentaire “Ik wilde die Duitsers weg hebben” van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scènes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.

Woensdag 19 september om 20.00 uur in Den Domp in Haaren. Bijdrage voor niet-leden € 2,00. Leden hebben gratis toegang.

Het boek ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ is op een plezierig leesbare wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk, en is te bestellen via www.kwartiervanoisterwijk.nl