banner

Dwangsom voor KVL monument Oisterwijk?


Het KVL Monument staat er nog steeds troosteloos bij. Eén geluk, hij staat nog, maar voor hoe lang?

Firma Boei zou eigenaar worden, heeft toezeggingen gedaan aan zowel de gemeente en ook openbaar aangekondigd het monument te gaan beschermen, maar van voortgang is nog niets te zien. Ook bij navraag blijkt er nog geen zicht op aankoop, inpakken of verplaatsen. Eind deze maand moet die belofte ingelost worden, daags voor het winterseizoen.

Het monument staat er verloren bij, te midden van het graafwerk (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Het monument stond er in 2016 verloren bij, te midden van het graafwerk (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Risico’s
Tijdens de werkzaamheden op het KVL terrein werden met herhaling risicovolle handelingen waar genomen, zoals graafwerk en opslag van bouwmaterialen bij het monument. van bescherming was geen sprake, en lokaal betrokken liefhebbers, heemkundigen en historici vonden dit bezwaarlijk. Niet alleen vanwege regen en vorst, maar ook trillingen van bouwwerk zouden zorgen voor verval. Het risico van omstoten door graafmachines en het omvallen van bijvoorbeeld een bouwhek was aanwezig.

Jaren
In 2016 deed Boei directeur Arno Boon zijn openbare toezegging het monument te kopen en te beschermen. Het onderwerp stond toen al even op de agenda, en er heerste opluchting en vrolijkheid op de Oisterwijkse KVL. Juni van dit jaar gaf de gemeente bij navraag aan, dat het monument in oktober ingepakt moet worden, dat is de afspraak met Boei.

Maar Provincie Brabants is nog steeds eigenaar van het KVL monument, Gemeente Oisterwijk moet toezien op en stelt eisen ten aanzien van het beschermen, en firma Boei koopt het monument zover nu bekend nog niet; ook van inpakken is nog geen sprake. Hoewel deze organisaties volgens afspraak tot eind oktober de tijd hebben, is van geen van deze organisaties de boodschap ontvangen dat dit ook echt gaat gebeuren.

En dus gaat het KVL monument ook dit jaar ontbloot de koude winter in, met alle risico’s van dien: Vocht trekt in de poreuze steen, vorst drukt stukjes steen weg en zo vervalt het monument tot gruis…

Dwangsom

Het monument in gloed van zon, verdient beter vinden vele liefhebbers van het historische KVL

Gemeente Oisterwijk is verantwoordelijk voor het toezicht en handhaving op dit monument, en zal dus de eigenaar Provincie Brabant moeten sommeren tot minstens bescherming voor verder verval. De grote vraag is of dat gaat gebeuren. De gemeente zou mogelijk een dwangsom kunnen opleggen of zelf het monument in bescherming kunnen nemen en de kosten daarvan bij de Provincie kunnen neerleggen. Eerder dit jaar werd die vraag gesteld aan de gemeente, maar daarop kwam geen uitleg.

Sloop U-gebouw
Het risico is aanwezig dat naast vorstschade, ook door trillingen van bouwwerkzaamheden verder verval ontstaat. En de plannen kennende van de nieuwe eigenaar van KVL, zijn de werkzaamheden daar nog lang niet klaar. Sterker nog, het echte grote zware werk moet nog beginnen. Op enkele tientallen meters van dit monument, start binnenkort de sloop van het vier verdiepingen tellende U-gebouw en start de bouw van een nieuw groot hotel.

Men kan nagenoeg zeker verwachten, dat dit trillingen veroorzaakt die schade kunnen brengen aan dit nu al verzwakte monument.

Zeker is dat er ieder jaar door weersomstandigheden kleine stukjes afbrokkelen en het monument daarmee langzaam in verval raakt.

Bekijk ook deze film, september 2017:

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *