banner

Kleine Meijerij over Rendierhoeve en 104-jarige Oisterwijkse


Aflevering twee van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij opent met een artikel over een lokale fietsenmaker, en bericht over wetenswaardigheden rond de Rendierhoeve uit de nalatenschap van de in december 2017 overleden Noud Smits. Dit keer over de periode na de Eerste Wereldoorlog waarbij er gewoond werd in het poortgebouw en de Padvinders er een goed onderkomen kregen. Geruchten over de mogelijke vestiging van een (naturisten)-camping deden de ronde, maar het is bij geruchten gebleven. Thans staat het complex weer te koop. Ook aandacht voor de familie Van den Bergh (AaBe-textielfabrieken) en de naam Rendierhoeve.

Het gezin Van Linden in 1939. De tweede persoon van links op de bovenste rij is René. (Coll. Familie van Bilsen-Van Linden)

Wim de Bakker verhaalt over Aleit Wangen die in 1540 voor de Oisterwijkse schepenen verscheen. Zij was toen 104 jaar oud en schonk haar bezit aan de Tafel van de Heilige Geest, de middeleeuwse charitas om zich zo te verzekeren van een verzorgde oude dag.

Joost van der Loo blikt terug op het leven van Luuske Liebregts-Beerendonk die op 12 februari 2018 haar honderdste verjaardag vierde en daarmee voor zover bekend de tiende persoon in Udenhout is die honderd jaar werd.

In de serie Beelden uit de Mobilisatiejaren 1914-1918 presenteert Anton van Dorp een aantal mooie foto’s van ingekwartierde militairen bij families in Berkel-Enschot, onder meer bij ‘Keeke de Kommies’, de families Weijters-Sweens, Van Roestel en Brekelmans-Mutsaards. Ook een kaartje van Antonius van de Pas die vanuit Berkel-Enschot opgeroepen was en zich in 1915 in Naarden bevond.

Piet Jacobs bespreekt de boekuitgave Wij sloegen waar wij raken konden, het verzetsdagboek van de in onder meer Udenhout, Haaren en Oisterwijk ondergedoken Martien van de Weijer. Dit boek werd op mei 5 mei samen met een documentaire van Oisterwijk in Beeld over Van de Weijer in een volle zaal in Tiliander gepresenteerd. In dit nummer is ook de voordracht opgenomen die professor Arnoud-Jan Bijsterveld toen over dit boek hield.

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.

Delen: