banner

Haarense schrijft boek over het boerenleven van weleer


Aan de hand van de boerenmemoires van haar negentigjarige vader wil Jet Donkers een levend tijdsbeeld schetsen van de landbouw tussen 1930 en 1970. Ze gaat zelfs nog een stapje verder door in het boek een link te leggen tussen het boerenleven van weleer én de kunst.

Jet heeft daarvoor verschillende mensen benaderd. Vanuit de literatuur leveren een neerlandicus, een schrijver en een filosoof bijdragen middels gedichten en spirituele teksten. Vanuit de schilderkunst verleent de Haarense kunstenaar Peter van Oorschot medewerking door alle illustraties te maken. Daarnaast draagt een gerenommeerd museum een steentje bij door werk van oude meesters in de schilderkunst aan het boek beschikbaar te stellen.

Het boerenleven van weleer (Foto: Gé Harmsen).

Alle fotografie is van Gé Harmsen. Bij het Boerenbondsmuseum te Gemert maakte hij unieke foto’s van schoonvader Harrie Donkers. Zo liep Harrie in de dorsmanege achter het Belgisch trekpaard aan om binnen de dorsmachine aan te kunnen drijven. Een memorie uit het boek: “Als zesjarig kéénd liep ik al met een houtje achter ons perd aan. Het perd mocht niet te zuutjes gaon want dan lukte het dorsen niet goed. Vóór of na school liep ik een toerke. Een toerke is zo’n anderhalf uur. Dat viel niet altijd mee. Ik waar nog maar zo’n manneke. Maar dat deed ge. Ge wist niet beter!” In 2017 voerde hij dit oude ambacht, na meer dan tachtig jaar, weer uit!

Omdat Jet zo dicht mogelijk bij de eigen spreektaal van haar vader wil blijven, zijn de memoires deels in het dialect opgetekend. Voor de schrijfwijze van het dialect zijn de Meierijse woordenboeken van Cor en Jos Swanenberg leidraad. Als voorloper van het definitieve boek is het fotoboek ‘De dertiger jaren’ gedrukt. In dit fotoboek zijn de boerenmemoires van Harries kindertijd opgetekend en aangevuld met fotografie, illustraties en gedichten. Het fotoboek geeft een impressie van het definitieve boek.

Nieuwsgierig geworden? In Haaren ligt het fotoboek ter inzage bij Boekenpunt in Den Domp, bij Zorgcentrum Haarensteyn en bij Koffie- en Theeschenkerij De Noenes. Waarschijnlijk wordt het definitieve boek najaar 2019 uitgegeven.

Delen: