banner

Bomen vervellen net als mensen


Bomen in Oisterwijk vervellen in deze warme dagen, net als mensen, sneller dan normaal.

 

‘Deze bomen heten platanen, en door de droogte laten ze eerder hun schors afvallen. Normaal doen ze dat ook, maar dan gaat het in een trager tempo,’ aldus vrijwillig boswachter, B-team lid en natuurliefhebber Frans Kapteijns in reactie op de vraag, waarom die bomen zo snel hun boomschors los laten. ‘Andere bomen verversen hun schors ook regelmatig, maar daar zien we het minder snel bij. Misschien dat mensen het weleens gezien hebben bij grove dennen, maar bij platanen zie je het altijd heel goed.’

Vervellen

Platanen in Oisterwijk verliezen hun schors (Foto: Henny van Herck).

‘De schors bij platanen valt er helemaal af, als al het water er uit is en teruggeven is aan de nieuwe schors. Kijk maar eens onder een bijna losgekomen schors als die nog niet opgekruld is, want dan zie je nog waterdruppels zitten. De boom zuigt eerst al het water uit de oude schors en laat dan pas los. Overigens zijn bomen net mensen, en wordt de oude huid ook regelmatig ververst. Bij ons valt het in de zomer ook meer op dan in de rest van het jaar.’

 

Delen: