banner

Oud en Nieuw in Oisterwijk (deel 78)


In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, tonen we de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroeger uit, en wat is daar nog van te zien? Oisterwijker Marnix Versteegh laat het u wekelijks zien.

Oud en Nieuw in Oisterwijk deel 78

Joanneskerk straks geen kerk meer!

Met een reeks van oude foto’s (zie onder), toont Marnix deze week een blik op de historie van de Joanneskerk. Deze week nog ‘kerk’te noemen; na 1 juli zou het gebouw formeel geen kerk meer zijn, sluit zowel de Joanneskerk als de naastgelegen pastorie en komt er een einde aan ruim 90 jaar parochiegeschiedenis. Dit is enkele dagen vooraf uitgesteld in een bezwaarprocedure.

Rijksmonument

Het gebouw, nog niet eens zo heel erg oud, is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onder (rijks)monumentnummer 519975 geregistreerd en beschreven: ‘Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum en in het bijzonder voor de typologische ontwikkeling van de Volkskerk. Het heeft architectonische waarde vanwege de Expressionistische stijl en detaillering en vanwege de plaats in het werk van de architect Valk, met name de ontwikkeling van diens Christocentrische kruiskerk. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beschermde Lind, waarbij de toren een markant onderdeel vormt en de oostzijde van het plein afsluit. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.’

 

De plek waar nu de kerk staat, was ooit de stalling van Hotel de Linde.

In 1927 verscheen naar een ontwerp van architect H.W. Valk de Heilige Joanneskerk. Op 4 juni 1928 vond de kerkelijke inzegening plaats door Mgr. A.F. Diepen.

In 1953, 65 Jaar geleden, werd de kerk in samenwerking met architect G.H.F van der Valk, de zoon van de oorspronkelijke architect, uitgebreid met een toren- en portaalcomplex.

 

 

De kerk heeft volgens beschrijving en foto uit de brochure ‘Oisterwijk en zijn Vennen’ d.d. 1947 ‘een zeer bezienswaardig interieur. Vooral de fraaie gewelven in metselsteen zullen daarbij de aandacht trekken.’

 

Een recente blik op de Joanneskerk en parochie . (foto Joris van der Pijll)

Delen: