banner

Oisterwijkse promoveert op zoektocht naar werk


Baanverlies heeft een grote impact op hen die het overkomt. Niet alleen zijn er financiële uitdagingen, ook mentaal vraagt het zoeken naar werk veel. Elke week solliciteren, soms een afwijzing. Meestal niet eens een reactie. Hoe ga je hier mee om? Op 26 juni promoveert Inge Hulshof aan de Technische Universiteit Eindhoven op het dragelijk maken van de zoektocht naar werk.

Hulshof deed de afgelopen 4 jaar onder andere onderzoek naar de vraag ‘hoe kun je de zoektocht naar werk dragelijker maken? Ze focuste zich op reemployment crafting: het vormgeven van de zoektocht naar werk zodat deze aansluit bij de wensen en behoeften van de werkzoekende. Haar onderzoek toont aan dat werkzoekenden drie strategieën kunnen toepassen: het focussen op energiebronnen, het zoeken van uitdagingen en het verlagen van belemmeringen. ‘We wisten al dat deze strategieën werknemers helpen hun werk uitdagend en leuk te houden. Ons onderzoek toont aan dat ook werkzoekenden van deze strategieën kunne profiteren’, aldus Hulshof. Wanneer werkzoekenden hun zoektocht craften, laten zij actiever zoekgedrag zien. Dit betekent dat werkzoekenden meer opties verkennen, meer netwerken en kwalitatief betere netwerkgesprekken voeren. Met name dit laatste draagt bij aan de kans op werkhervatting: werkzoekenden die kwalitatief goede netwerkgesprekken voerden, hadden in de 6 maanden na het onderzoek bijna 3 tot 4 keer meer kans een baan te vinden.

Inge Hulshof

Het klinkt allicht wat tegenstrijdig: zoeken naar energiebronnen, terwijl je eigenlijk moet zoeken naar een nieuwe baan. Hulshof: ‘Veel werkzoekenden zijn 24/7 bezig met het zoeken naar werk. Is het niet achter de computer, dan maalt het wel door hun hoofd. Mensen gaan gebukt onder schaamte en schuld. Door te focussen op dingen die energie geven, wordt het proces dragelijker. Je zou de zoektocht naar werk kunnen vergelijken met een hordeloop-wedstrijd. Alleen dan eentje waarvan je niet weet waar het einde is. Als je te hard van start gaat en niet voldoende tijd neemt om op te laden voor je de volgende horde neemt, ben je uitgeput voor je het einde gehaald hebt.’

Verder is het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen gedurende de zoektocht naar werk. Nieuwe dingen leren geeft energie en helpt om de motivatie vast te houden. Tenslotte is het belangrijk om hoopvol te blijven. Probeer zoveel mogelijk opties te zien, dit helpt om te blijven vertrouwen op een goede afloop. Zit het toch tegen? Geef dan toe aan je negatieve gevoelens. Dat is oké. Probeer jezelf daarna weer te herpakken door te focussen op wat wél goed gaat. Afleiding zoeken helpt in dit geval ook. Ga iets doen waar je blij van wordt, waar je van kunt opladen. De belangrijkste tips die Hulshof heeft? ‘Geniet van de kleine dingen, focus op wat je wel hebt en vier je successen. Hoe klein ze ook zijn, vier ze. Dit geeft een gevoel van vooruitgang en helpt je om de volgende stap te kunnen zetten.’

Delen: