banner

KVL monument Oisterwijk nog niet beschermd


Het KVL monument, tijdens de renovatie werkzaamheden in opspraak geweest vanwege werkzaamheden die bedreigend waren voor dit monument, staat nog steeds open en bloot op haar plek. Al enkele jaren maken betrokken historici en liefhebbers zich daar zorgen over. Wind, regen en werkzaamheden rondom het beeld zouden risico’s vormen voor het behoud van dit beeld, dat werd geplaatst bij het 25-jarig jubileum van de voormalige Koninklijke Verenigde Lederfabriek, de KVL.

In samenspraak met Monumentencommissie,  Rijks monumentendienst, Heemkundekring, Gemeente, Provincie, EKWC en de historici van Oisterwijk in Beeld werd in 2016 een plan gemaakt het voor de toekomst te behouden. Het monument zou tijdelijk ingepakt worden, in afwachting van een renovatie of een nieuwe beschermde plek. In december 2017 kwam er bericht dat BOEi, de nieuwe eigenaar, een vergunning heeft gevraagd voor die tijdelijke bescherming; anno nu, zomer 2018 is die bescherming er nog niet.

Het 75 jaar oude KVL monument, de wereldbol met naald van 6 meter hoog, bestaat uit Tufsteen. Het moet droog gehouden worden om verder verval tegen te gaan. Het beeld is nu nog onbeschermd tegen bijvoorbeeld weersinvloeden. De steensoort die is gebruikt is erg poreus en water en vorst zorgen voor afbrokkelen en vergaan. De staat van het monument is kritisch. In de afgelopen jaren, tot en met enkele weken terug, heeft het monument naast weersinvloeden, ook bloot gestaan aan trillingen en risico op aanstoten tijdens diverse bouwwerkzaamheden.

Een woordvoerder van de Gemeente Oisterwijk, verantwoordelijk voor het toezicht op het monumenten, laat weten: ‘De gemeente heeft begin dit jaar een vergunning verleend voor het plaatsen van een constructie ter bescherming van de gedenknaald. In maart is er een gesprek geweest tussen BOEi en de wethouder, waarin BOEi aangegeven heeft geen definitieve oplossing (verplaatsen of renoveren gedenknaald) te kunnen realiseren voor eind 2018. Ze hebben wel toegezegd uiterlijk eind oktober een tijdelijke beschermingsconstructie te plaatsen. De gemeente heeft die afspraken bevestigd.’ Op de vraag of de gemeente gaat handhaven, mocht BOEi het monument niet tijdig beschermen, geeft de gemeente desgevraagd geen reactie. BOEi heeft niet gereageerd op vragen.

Bekijk ook onderstaande film, over het monument, gemaakt door Oisterwijk in Beeld:

 

Delen: