banner

Inwoners Oisterwijk grijpen in voor veilig verkeer


Meerdere keren ging het fout, zoals in 2015 bij de Pannenschuurlaan, en vorige week in Moergestel. Meerdere keren werd er geklaagd, door omwonenden en door betrokkenen van ongelukken. Partij Algemeen Belang hield er een actie voor, en dacht daarmee de gemeente wakker te schudden.

De heg in Moergestel ten tijde van het dodelijk ongeval (Foto: Toby de Kort).

Net als in 2015 op de Pannenschuurlaan, werd ook bij het incident van afgelopen week in Moergestel, waar een mevrouw om het leven kwam, door de gemeente niet direct toegegeven dat de begroeiing de oorzaak was, maar werd daags na het ongeval wel flink gesnoeid. Er zijn echter nog meer plekken in de gemeente, waar het zicht tussen diverse weggebruikers flink beperkt is door groei van groen. En dit probleem is niet nieuw.

Inwoners grijpen in
Nu de laatste maand het groen op diverse plekken flink is gegroeid, en de gemeente dat groen nog niet heeft bijgeknipt, zijn diverse inwoners zelf met de snoeischaar aan de slag gegaan. In menig straat met uitritten, waartussen groen opduikt, zijn door inwoners de bosschages gekortwiekt.

Het voorbeeld aan de Heisteeg, zoals AB dat in 2014 heeft aangekaart.

Probleemplekken
Op diverse plekken in de gemeente, is het zich zo slecht, dat dit een goede verkeersveiligheid in de weg staat. Heggen zijn vaak – niet altijd – laag gehouden, maar groeien in enkele weken zo veel, dat dit het zicht beperkt. Het gaat dan niet altijd om openbaar groen, maar ook om particuliere heggen of obstakels. Een aantal van deze plekken kwam voor in het overzicht van Algemeen Belang, waarop de gemeente in 2014 heeft aangegeven daar beter op te letten en te handhaven.

De vraag is, in hoeverre dat gedaan is, en hoe de jaren daarna de controle daarop is geweest. Ook is de vraag, wat de opvolging en controle van de gemeenteraad is geweest, specifiek die van de initiatiefnemers van AB, die dit destijds hebben aangekaart? Uit de reactie van AB blijkt, dat die de status niet kennen, en opvolging niet heeft plaats gevonden. Voormalig raadslid Ruud van de Ven, destijds kartrekker van deze actie, geeft aan dat er nog veel probleemplekken zijn; huidige fractievoorzitter Jan Jonkers laat weten dat AB opnieuw vagen gaat stellen. We hopen binnenkort antwoord te krijgen op deze vragen.

Delen: