banner

Oud en Nieuw in Oisterwijk (deel 70)


In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, tonen we de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroeger uit, en wat is daar nog van te zien? Oisterwijker Marnix Versteegh laat het u wekelijks zien.

Deze week deel 70, de palen van Kamp Vught.

De palen toen ze nog in gebruik waren op Kamp Vught.

‘opdat wij niet vergeten …   … geef vrijheid door!’

Deze week in de serie Oud en Nieuw een nog tastbare herinnering aan de oorlog. Net zoals er puin uit Rotterdam in de Oisterwijkse bossen werd gebruikt, en er een smeerput verstopt tussen de bladeren te vinden is, zijn ook dit monumentale resten uit oorlogstijd:

De palen van Kamp Vught

Aan de Scheibaan in Oisterwijk staan in het bosgebied nog de restanten van betonnen palen. Het verhaal gaat dat deze palen in 1949 door de toenmalige eigenaar van het gebied gekocht zijn op een openbare veiling van de inventaris van Kamp Vught. Navraag bij het Nationaal Monument Kamp Vught leert dat er inderdaad op 14 en 15 september 1949 sprake was van een openbare verkoping / veiling van de inventaris van het Internerings-  en Bewaarkamp Vught welke werd gehouden in hotel “De ijzeren man”. In de catalogus stonden twee partijen omheiningspalen vermeld. Een deel van de palen is gekortwiekt, mogelijk omdat de complete palen als (te) aanstootgevend werden ervaren.

De oude palen van Kamp Vught staan nog steeds in het Oisterwijkse bos (Foto: Marnix Versteegh).

De palen staan als monument geregistreerd op de zogeheten kleine monumentenlijst van de Heemkunde, welke overigens geen garantie geeft op bescherming.

Met de plannen voor verhuizing van camping De Reebok, die er achter ligt, is het voor Marnix de vraag of er ook in de toekomst gepaste aandacht blijft voor dit stukje historie, hetgeen wellicht maar bij een klein publiek bekend is.

Delen: