banner

Ook kamervragen rotondes blijven in Oisterwijk onbeantwoord


Het ‘waarom’ vertelt de gemeente ons niet, inhoudelijk antwoord krijgen wij niet, en ook raadsleden krijgen die antwoorden vooralsnog niet op de door hen al weer zes weken terug formeel gestelde ‘kamervragen’.

Vandaag was de laatste dag voor de zittende Burgemeester en Wethouders van Oisterwijk, om uitleg te geven over een zes weken terug gestelde vraag van Partij Gemeente Belangen (PGB). Die vragen kwamen voort uit een bericht op deze website, over het al meer dan een half jaar weigeren inzage te geven in een verkeerskundig rapport. Beantwoording op die vragen is achterwege gebleven.

Vragensteller Dion Dankers (PGB) gaf vorige week nog aan, dat hem was toegezegd dat het onderwerp deze dinsdag in het college behandeld zou worden. Het zittende college laat vandaag via de woordvoerder desgevraagd weten: ‘De vragen moeten nog in het college behandeld worden.’ Dankers is teleurgesteld: ‘Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat ik het erg jammer vind. Dit is waar de inwoners ook regelmatig over klagen. De komende periode zal ik hier extra aandacht aan besteden.’ Dankers gaat er hierbij gemakshalve vanuit dat hij vanavond tot wethouder verkozen zal worden, en vanuit die functie verandering kan brengen in transparantie en openheid.

Stilzwijgen

Een fietser geschept op de rotonde aan de Moergestelseweg in Oisterwijk (Foto Toby de Kort).

Na meerdere aanrijdingen op de nieuwe rotondes aan de Moergestelseweg, berichten daarover op deze website en uitzending bij het SBS 6 programma De gevaarlijkste wegen van Nederland, werd juni vorig jaar door de gemeente bekend gemaakt dat er een onderzoek zou volgen en er camera’s werden opgehangen. Het verkeerskundig onderzoek zou inderdaad zijn uitgevoerd, en het rapport daarvan zou eind oktober 2017 klaar zijn.

Vervolgens bleef het angstvallig stil. Op vragen kwam, en komt geen inhoudelijke reactie. De ‘waarom vraag’ is ook vandaag desgevraagd niet beantwoord, en het is dan ook raden naar de reden waarom er geen antwoord wordt gegeven, geen inzage is in het rapport, blijkbaar niemand mag weten wat er bij dat onderzoek is geconstateerd, of waarom de gemeente zo geheimzinnig doet.

Motie van wantrouwen

Normaal gesproken zou een dergelijk voorval in de gemeenteraad besproken kunnen worden, en als ook daar een redelijk antwoorden uitblijft, zou dit aanleiding kunnen zijn om een motie van wantrouwen te richten aan de verantwoordelijk wethouder, in dit geval wethouder Sjef Verhoeven. Zijn werkzaamheden houden er echter na vandaag mee op, dus de kans is klein dat raadsleden zich daar nog over buigen. Tenzij deze vermoeden dat de oorzaak elders in de organisatie zit; in dat geval kan een duidelijk statement van de raad mogelijk nog zinvol zijn.

Onze redactie heeft meer dan zes maanden gewacht; PGB heeft zes weken gewacht; inwoners van Oisterwijk – met name de slachtoffers – wachten al veel langer…

Dion Dankers mag binnenkort, na zijn benoeming als wethouder en met zijn nieuwe collega’s, zelf zijn eigen vragen beantwoorden.

Delen: