banner

Lezing over Joodse Staat


Geanuleerd!

‘Van Balfour tot Trump’ : honderd jaar buitenlandse bemoeienis met een Joodse staat.

De staat Israël bestaat dit jaar 70 jaar. Het zal u niet ontgaan zijn. Ernstige onlusten aan de grenzen met de Palestijnen; feestelijke herdenkingen in Israël en daarbuiten. In onze kerk voelen we ons betrokken en willen we helpen, maar hoe dan? Wat moeten we begrijpen van de voorgeschiedenis? Arend Huitzing duikt met ons in die situatie. Hij studeerde culturele antropologie en werkte jarenlang in diplomatieke dienst in landen in de Arabische wereld in Afrika. Met name als Hoofd van het bureau Midden-Oosten van BuZa, moest hij het evenwicht bewaren in het Nederlands beleid.

De lezing begint bij de ontwikkeling van nationalistische visies van Joden en voor Arabieren, vanaf ongeveer 1880. Daarna in 3 grote stappen :
– Wat waren de ontwikkelingen in de laatste 100 jaar ? Zie ook de titel.
– Wat valt er te zeggen van de huidige situatie ? Kan het nog goed komen ?
– Wat moeten “wij” hiervan denken en wat kunnen we doen voor vrede en begrip?

Een lezing die zeker ook zal bijdragen aan inzicht en meningsvorming over een omstreden onderwerp: onze houding t.o.v. religieuze Joden, de staat Israël en de Palestijnen.
De lezing wordt gehouden op 7 juni om 19.30 uur( inloop en koffie ) in De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk. Aanmelden: e-mail: burggraaf55@hetnet.nl, tel. 013 5217474.

Delen: