banner

Aardgasloos wonen in Oisterwijk


Bunders-West is flink aan het verduurzamen: 15 huishoudens kozen al voor isolatie en zes voor zonnepanelen. Het buurtteam dat de acties daarvoor heeft aangezwengeld, wil op 17 april in wijkgebouw De Bunders ditmaal een stap verder kijken: naar aardgasloos wonen. Wat houdt dat in? Wat kun je doen om je woning voor te bereiden op een aardgasloze toekomst? Op de energiemarkt is de nieuwste apparatuur te vinden. Bezoekers maken kans op een gratis energiescan van de eigen woning.

In het westelijke puntje van De Bunders zijn bewoners van 150 woningen al een jaar bezig met samen energie besparen. Jos Nij Bijvank: “Je merkt dat je samen gewoon veel meer voor elkaar krijgt dan alleen. Het is ook leuk om als buurteam je buren te helpen en een beetje beter te leren kennen. We hebben ondertussen al een succesvolle zonnepanelenactie gedaan en organiseerden ook een spouwmuurisolatie-actie waar 15 bewoners aan meededen. Samen konden we een goede prijs bedingen bij de leverancier.”

Samen makkelijker en voordeliger

Jan Bresser en Jos Nij Bijvank, beide energiebewuste Bunders bewoners.

Buurtbewoner Jan Bresser deed mee met de spouwmuurisolatie-actie. “Ik was thuis op mijn manier al bewust bezig met energie. Ik heb bijvoorbeeld ledlampen en zorg voor zuinige apparatuur in huis. Toen het organisatieteam verleden jaar persoonlijk aanbelde om me uit te nodigen voor een bijeenkomst over zonnepanelen, vond ik dat heel leuk en interessant. De zonnepanelen vond ik een te grote investering, maar in de volgende bijeenkomst raakten mijn vrouw en ik wel enthousiast over spouwmuurisolatie. Een leverancier is bij ons in de muur komen kijken en constateerde dat onze oude isolatie gezakt was. Die hebben we toen bij laten vullen. Omdat we het samen met de buurt deden, was dat een stuk goedkoper dan als ik het alleen had gedaan.”

Thema-avond met energiemarkt aardgasloos wonen

Omdat er de laatste veel te doen is rond aardgasvrij wonen, wil het buurtteam van Bunders-West daar meer informatie over geven. Deze avond richt het buurtteam zich als voorbeeld op een grotere wijk, namelijk wijk Bunders/Dotterveld. Wat betekent het als we in deze wijk aardgasloos gaan wonen. Jos Nij Bijvank, een van de leden van het buurtteam en bestuurslid van Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk: “Gasloos voelt nog een beetje als een ver-van-je-bedshow, maar toch zal het in de toekomst gaan gebeuren en is het handig om er nu al meer over te weten. Wat betekent het als je geen gasaansluiting meer hebt? Je moet dan elektrisch gaan koken bijvoorbeeld. En het kan ook handig zijn om nu al te bedenken hoe en op welke moment je op de slimste manier kan overstappen van verwarming op gas naar een andere manier. Op de bijeenkomst hebben we ook een energiemarkt waar je o.a. warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen kunt bekijken, maar ook hoe je door middel van isolatie kunt besparen.

Kom ook op 17 april

De bijeenkomst over aardgasvrij wonen is op dinsdag op 17 april en begint om 19.30 uur in wijkgebouw De Bunders (Frans Halsstraat 34). Inloop vanaf 19.15 uur. Alle bewoners van gemeente Oisterwijk zijn van harte welkom.

DTZ logo low

Delen: