banner

Oisterwijkers zorgen voor laptops in Bali


Onderstaande spreuk van Nelson Mandela is ons uit het hart gegrepen. Wij zijn ervan overtuigd dat armoede het beste kan worden bestreden door de jeugd kansen te geven. De kans om goed onderwijs te kunnen volgen, om te leren zelfstandig, verantwoordelijk en uiteindelijk onafhankelijk te worden, zodat ze straks in staat zijn voor zichzelf te kunnen zorgen en niet van anderen afhankelijk te blijven.

Education is the most powerful weapon you can use to change the world – Nelson Mandela

Wij vinden het erg belangrijk om kansarme kinderen te helpen met het volgen van een opleiding. Kansen creëer je aan het begin van de levensrit, niet aan het eind. Daarom zijn wij sponsor geworden van twee kinderen via Stichting WINS.

Yuni, een meisje van 12 dat graag wil leren…

WINS staat voor: Weeskinderen Indonesië Naar School. Stichting WINS helpt kansarme kinderen in Indonesië door hen de kans te geven educatie te volgen via het reguliere onderwijssysteem middels het WINS child sponsoring programma.

Wij zijn sponsor van Ni Wayan Yuniti (Yuni) en Putu Dharmaning Wiasridewi (Putu Dewi). Yuni is een meisje van 12 jaar, dat graag wil leren. Zij wil een opleiding volgen en lerares worden, zodat ze de kans heeft op een betere toekomst. Putu Dewi is ook een meisje van 12 jaar, zij is gehandicapt en heeft speciale zorg nodig. Beiden komen op de Yayasan Widya Guna in Bedulu, Bali één van de Learning Centers van Stichting WINS.

Computervaardigheden zijn tegenwoordig een must. Op de Yayasan Widya Guna hebben ze één laptop voor ruim 70 kinderen. Een betere toekomst begint bij scholing. Scholing betekent ook het leren omgaan met de computer. Internet, tekstverwerking, je eigen bankrekening leren bijhouden etc., het gaat allemaal via de PC of laptop. Ik krijg regelmatig enthousiaste, nieuwsgierige mailtjes van Yuni maar niet al te vaak. Ze moet in de rij staan om te kunnen mailen op de laptop……

Dewi is afhankelijk van steun …

Putu Dewi is volledig afhankelijk van de steun die haar moeder en zij kunnen krijgen. Je gunt deze kinderen zo graag een zo comfortabel mogelijk leven. Dat krijgt Putu Dewi zo goed mogelijk op Widya Guna, maar het team dat werkt met de ‘special needs kids’ wil graag goede programma’s opstellen, de ontwikkelingen van hun groep goed bijhouden, planningen maken, de individuele kinderen volgen, zoals bij ons elk kind in een leerlingvolgsysteem zit. Wij mopperen er vaak op, maar zij snakken naar de kans om hun eigen systeem te kunnen opzetten. Dan heb je wel een PC of laptop nodig…

Onze kinderen hebben het allemaal: smartphones, iPads, gaming PC’s etc. Dat hoort er nu eenmaal bij in deze tijd. Mijn kleinzoon en Putu Dewi schelen 2 dagen. Dan zie ik ons mannetje: vrolijk, eigenwijs en voorzien van alle mogelijke digitale spullen. Maar ik zie ook Putu Dewi, 2 dagen ouder, zij heeft als diagnose ‘cerebral palsy en spastic’, vanwege zuurstoftekort bij de geboorte. Gedoemd om in Indonesië in een kansarm éénoudergezin weg te kwijnen, opgegeven door de maatschappij.

Daar kunnen wij wat aan doen!!!

Dank voor je steun!

Han en Jeannette Koopmans

DTZ logo low

Delen: