banner

Kunst uit Oisterwijk naar Barack Obama


Een in Oisterwijk vervaardigde beeltenis van Martin Luther King, is onderweg naar Barack en Michelle Obama.

Nu nog op de KVL in Oisterwijk, over enkele dagen vormen ze een werelds netwerk, verbonden door de herinnering aan Martin Luther King.

Het handwerk van twee Oisterwijkse kunstenaars gaat binnenkort de hele wereld over. Vijftig stuks van een door hen vervaardigde beeltenis van Martin Luther King zal een lint vormen van Amsterdam tot Washington. Ien Sluyters en Marjon Deul hebben er vol trots aan gewerkt: ‘Wij kregen van Airco Caravan de vraag of wij voor haar project Martin Luther King konden boetseren. Wij waren meteen geïnteresseerd. Het was voor ons een uitdaging om een gelijkend portret te maken en een sterk beeld neer te zetten. Dat is gelukt!’

Keep the dream alive
Op 4 april 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de dood van Dr. Martin Luther King Jr. de wereld schokte. Het doel van kunstproject Monument for Martin Luther King is verleden en heden verbinden, om te benadrukken dat de strijd tegen racisme en discriminatie voortgezet moet worden, en de noodzaak om samen te staan voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, religie en gender. Hiervoor worden vijftig kleine standbeelden van Martin Luther King geplaatst op plekken in Europa en de Verenigde Staten.

Obama

Beeld van Martin Luther King, gevormd door Main Kunstenaars Oisterwijk

Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, in Nederland de dag van de verkiezingen, gaan de beeldjes de gehele wereld over. In Nederland zal het beeldje worden ontvangen door Sylvana Simons, en verder gaat het onder andere naar John Lewis, Barack en Michelle Obama, het National Civil Rights Museum at Lorraine Motel (waar King werd vermoord), en de Nobel Peace Prize ontvanggt een beeld, net als de ontwerper van het slavernijmonument bij de Verenigde Naties in New York, Rodney Leon, en Steve McQueen, die als eerste regisseur van kleur een Oscar kreeg voor beste film.

En zo volgen er totaal vijftig! Ze zullen samen als ‘netwerktentoonstelling’ een statement maken. Een ode aan Martin Luther King en iedereen die zijn geweldloze strijd voortzet. ‘De boodschap van dit hele project is een doel waar wij ons volledig achter kunnen scharen. Wij zijn er trots op dat wij zo ons steentje kunnen bijdragen aan een heel belangrijke boodschap!’

 

Delen: