banner

Heikant Moergestel moet blijven!


Volgens Jos Denissen uit Moergestel, moet De Heikant blijven zoals hij nu is. Een fietspad er naast is een goed alternatief:

In een prachtig artikel vertelt Tom Tacken in het Brabants Dagblad over het verleden, heden en toekomst van de bestrating van De Heikant. Hij verhaalt over de desperate staat waarin het weggetje verkeert en dat de gemeente het plan heeft opgevat om het opnieuw te bestraten. Dat klinkt natuurlijk heel leuk voor de fietser, die er noodgedwongen af en toe over of naast moet hobbelen. Voor mij betekent het echter weer een stukje vernietiging van oud-Moergestel en we hebben door mijn destructieve tijdgenoten al zo weinig over!

De Heikant is een stukje Parijs-Roubaix in onze gemeente. Dat er iets moet gebeuren valt niet te ontkennen, maar dat het totaal anders kan, dan wat men nu van plan is, is zeker.

Van een deskundige wegenbouwer kreeg ik de verzekering, dat bij het opnieuw bestraten zeker 80 % van de steentjes vervangen moet worden, zeker als het niet handmatig gebeurd! Ook hij is van mening, dat het weggetje een grote historische en nostalgische waarde heeft. Dat er vaak niet gefietst kan worden over de zandstrook naast de weg valt niet te ontkennen, maar dat is op te lossen.

Mijn voorstel is; laat het weggetje in de huidige staat. Leg aan beide kanten van de weg een fietspad aan met oude klinkers (dus niet als bij De Hild een stuk asfalt). De oude weg wordt dan in zekere zin aan beide zijden op zijn plaats gehouden. Wanneer men voor de fietspaden een breedte hanteert van 80 cm, kunnen fietsers rustig achter elkaar fietsen en kan ook de scootmobieler er lekker over rijden. Stel verder de maximum snelheid voor automobilisten op 20 km en verbied het weggetje voor zwaar verkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de aanlandige agrariërs).

Ik ben er van overtuigd, dat deze oplossing de gemeenschap minder geld gaat kosten, dan hetgeen de gemeente nu van plan is en bovendien ontstaat er voor de fietser een veel veiliger situatie (geen auto’s als tegenligger). Belangrijk is: het karakteristieke van de weg blijft hierdoor gewaarborgd.

Als de gemeente onder de noemer voortschrijdend inzicht alsnog haar plannen wijzigt, verdient zij mijn respect. En…. beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Jos Denissen

 

Delen: