banner

Gratis GUO-voorstelling met De Zandmuze


In hotel Boschoord aan Gemullehoekenweg 143 geeft De Zandmuze op zondag 18 maart ’s middags een familievoorstelling zandtekenen op live muziek en ’s avonds een workshop zandtekenen voor jong tot oud. Organisatie Groeten Uit Oisterwijk en artiesten nodigen piep tot stok uit voor voorstelling en workshop. De voorstelling begint om 15.00 uur en de workshop is van 20.00 tot 21.30 uur. De workshop is interactief: kijken mag, maar zelf meedoen is het leukst. Ervaring is niet nodig, gezonde nieuwsgierigheid naar zandtekenkunst volstaat, De Zandmuze zorgt voor materiaal. Deze voorstelling en workshop van De Zandmuze zijn gratis toegankelijke met vrije gift achteraf: VOL=OP! Voor de voorstelling deelt GUO vanaf 14.00 uur volgnummers uit, voor de workshop is dat vanaf 19.00 uur.

Ogen en oren open

De Zandmuze bij GUO in Oisterwijk

Beeldend kunstenares Colette Dedyn en multi-instrumentalist/-vocalist Raphaël De Cock combineren het ambacht van het zandtekenen met de stiel van muziek op exotische instrumenten en zangstijlen wereldwijd. Door het samenspel tussen dit Vlaamse duo voltrekt zich een creatief audiovisueel wordingsproces dat ogen en oren van jong tot oud van begin tot eind wonderlijk open houdt. De Zandmuze is een echte familievoorstelling voor alle leeftijden die het onmogelijke laat zien en horen. Een exemplarischer beleving van hoe performing art en world music zich boven elke denkbare leeftijds- en landsbarrière verheffen is ondenkbaar.

Met niets meer dan zand, licht, glasplaat en handen schildert Colette spannende, ontroerende, emotioneel bewogen verhalen van mensen die ze tot leven wekt in imposante landschappen. Bezoekers volgen haar beeldend wordingsproces op een groot scherm. Door als in een strip of tekenfilm de beelden op elkaar te laten volgen houdt de schilderes haar publiek gevangen in haar verhaal. Ondertussen voegt Raphaël een auditieve dimensie toe door musicerend en zingend als bij filmmuziek in te spelen op de beelden die Colette oproept. Muziek, instrumenten en zang (in meerdere talen, inclusief Gaelic en Latijn) vinden hun oorsprong in alle denkbare uithoeken van de wereld. Deze combinatie tilt de verbeelding van de bezoekers tot in hogere sferen. Zo laten ze zich meevoeren in een zich voltrekkend en ontwikkelend verhaal.

Thema’s
In één van de thema’s waaruit Colette put laat ze zich inspireren op de ontroerende symfonie ‘For Nathalie’ uit 1994. Hierin geeft componist James Barnes uitdrukking aan het tragische verlies van zijn dochtertje Nathalie, gevolgd door de blije geboorte van zijn zoontje Billy in hetzelfde jaar. In de ‘Zeppelin Symfonie’ van Thomas Doss beeldt ze uit hoe Graaf Zeppelin zijn droom verwezenlijkt met de bouw van een buitengewoon luchtschip dat zich als een walvis door het universum beweegt. ‘Cies Treasure’ vond zijn première bij concert ‘O Canto Das Illas’ in 2015 in Vigo (Spanje). Raphaël zingt in Latijn over Kapitein Nemo op zoek naar een schat op de zeebodem. Wat hij uiteindelijk vindt is de Cies Eilanden met een ongekend rijk werelderfgoed aan flora, zeedieren en overige fauna.

Om haar exposities van olieverfschilderijen te promoten creëerde beeldend kunstenares Colette Dedyn in 2010 haar eerste zandtekenverhaal. Als zandtekenaar gebruikt ze een variatie aan vloeiende tekentechnieken zoals ze die ook in haar olieverfschilderijen hanteert. Met muziektrio Griff stond ze in 2012 in tv-programma ‘Belgium’s Got Talent’. Sindsdien bleef ze op muziek van Raphaël De Cock van Griff zandtekenverhalen ontwikkelen. Het duo is uitgegroeid tot een hechte, op elkaar ingespeelde performing act met levende zandtekenkunst en levende muziek. Inmiddels trad Colette met haar zandtekeningen tevens op met onder andere het Leuvens Studentenorkest, harmonie De Gilde uit Asse en het Nationaal Belgisch Orkest.

Delen: