banner

Adelheid Roosen in Tiliander oisterwijk


Mam lief, je kreeg bezoek van je nicht Adele uit Australië. Je zoende haar en in diezelfde beweging grepen je handen haar hoed. Die hoed heb je een week niet meer afgedaan. Logisch, want hij staat je meesterlijk. Bij de lunch op zondag doopte je de hoed van Adele langdurig in de soep.

Adelheid Roosen leeft en handelt vanuit: ‘Ik ben er omdat jij er bent’. In haar werk gaat zij altijd op zoek naar de ander. Die open houding ten opzichte van alles dat anders is, kenmerkt het werk van Roosen. Het proberen te begrijpen en doorgronden van het vreemde. Dat wordt niet alleen zichtbaar in haar werk met migranten maar ook in haar succesvolle internationale theaterstukken De Gesluierde Monologen, Is.Man en Niet Meer Zonder Jou. Voor haar baanbrekende werk is Adelheid Roosen meermalen onderscheiden. Kortgeleden kreeg zij de Gilder/Coigney International Theatre Award uitgereikt in New York.

Adelheid Roosen binnenkort in Tiliander Oisterwijk

Adelheid doorleefde als dochter toen Mam (haar moeder) de ziekte van Alzheimer kreeg wat dit betekent voor degene die het overkomt en de mensen erom heen. Zij ontdekte dat zij dichterbij haar moeder kon komen dan ooit doordat haar moeder haar ( onbewust ) uitnodigde om haar schaamte en verlegenheid te verliezen.

“Weet je wat het eigenlijk was? Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was – zoals ik haar kende – die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen. Als een soort Alice in Wonderland ben ik “in haar gedoken”, heb om haar heen gecirkeld en gedacht: “Ik moet haar achterna vallen. Haar niet corrigeren en niet proberen alles bij het oude te houden, maar met haar meebewegen. Zij kan zich niet meer aanpassen, dus moeten wij, haar omgeving, met haar meebewegen”

Adelheid reist met Mam on Tour langs zorgorganisaties en theaters in binnen-en buitenland. Tijdens deze bijeenkomsten toont Adelheid haar documentaire Mam (2009), waarin haar moeder, in 8 liefdevolle, indringende beelden is gevat. Daarna gaat Adelheid in gesprek met het publiek.  Adelheid Roosen wil met Mam on Tour laten zien dat Alzheimer niet alleen een beperking is, maar ook vrijheid kan geven.

In 2015 zag professor Anne-Mei The van de afdeling zorg en dementie van de UvA de documentaire Mam gaf Adelheid de geuzennaam AlzheimerFluisteraar. Anne Mei The : “Contact leggen met mensen met dementie vergt een andere houding van omstanders. Kijken naar wat deze veranderende mensen nodig hebben en hen durven te volgen. Hoe? Adelheid Roosen: ‘Vergelijk het met paardenfluisteraars, die leren hoe paarden kunnen worden benaderd vanuit de behoefte van het dier. Eigenlijk zouden er AlzheimerFluisteraars moeten komen’. Inmiddels bestaat de methodiek van het AlzheimerFluisteren, waarmee Adelheid de (mantel) zorger uitdaagt tot aanraken, voelen en spelen. 

 

zondag  25 feb    | 14.30 | Cultuurcentrum Tiliander                Oisterwijk             www.tiliander.com

 

Delen: