banner

Voormalig wethouder Oisterwijk kritiek op dualisme


Deze keer komt de kritiek uit onverwachte hoek, maar is die kritiek terecht?

Een analyse:

Dualisme

De kritiek gaat over dualisme, het gescheiden houden van partij-invloed tussen raadsleden en wethouders. De wethouder van een partij moet doen wat de raad vraagt, en niet wat zijn of haar partij graag wil. In de praktijk een hele dobber, want uit vroegere culturen zijn politici gewend minstens te proberen hun voorkeur via hun eigen partijwethouder door te drukken. En die druk kan wel eens heel hoog zijn…

Kiezers

Kiezers kiezen raadsleden, geen wethouders. Het is het enige wat een kiezer echt volledig zelf kan bepalen! Het vertrek van een raadslid uit de raad, juist als deze met veel voorkeursstemmen is gekozen, kan de samenstelling in de raad schaden en de keuze van de kiezer teniet doen. Ook de neutrale basis van het college kan uit balans raken; daarin neemt een persoon plaats die wellicht teveel de partijboodschap uitdraagt, en te weinig de wens van de gehele raad uitvoert.

PrO doet het fout

(toen nog) wethouder Maarten Pieters in gesprek met schooljeugd…

Partij PrO steekt de komende verkiezingen verkeerd in, zo is voormalig wethouder van PrO, Maarten Pieters van mening. Het Brabants Dagblad citeerde het deze ochtend uit een reactie op de website van PrO. ‘Door te kiezen voor een lijsttrekker die ook kandidaat voor het wethouderschap is, toont PrO zich weinig bewust van wat de kern van het dualisme is.’ Volgens Pieters – zelf is hij waarschijnlijk het beste voorbeeld van dualisme in de laatste 8 jaar, hij werd immers partijloos uit een hele andere gemeente aangetrokken – past het niet dat een lijsttrekker zich ook kandidaat wethouder stelt. PrO zelf ziet er geen kwaad in, en gaat er vanuit dat dit na de verkiezingen opgelost kan worden.

(toen nog) Lijsttrekker Ina Batenburg maakt zelf in een filmpje bekend dat zij de wethouder wil worden voor VVD ( Foto Oisterwijk in Beeld).

VVD net zo fout

In deze context, uitgaande dat we het met Pieters eens zijn, was toenmalig lijsttrekker en later wethouder Ina Batenburg net zo fout. Die heeft in 2014 als lijsttrekker een raadszetel verworven, en verliet de raad even later om de wethouders functie te bekleden, zoals ze dat vooraf had aangegeven. Om betreffende dualisme nog maar te zwijgen over het als wethouder houden van VVD vergaderingen in haar eigen woonkamer; dan is de schijn op een onzuiver dualisme goed aanwezig.

AB kan het ook niet

Wethouder Peter Smit, de eerste keer ludiek met auto en chauffeur naar zijn werk (foto Joris van der Pijll).

Algemeen Belang (AB) maakt het wellicht nog bonter. Ze hebben hun huidige wethouder Peter Smit op de verkiesbare tweede plek geplaatst. Direct na de lijsttrekker, staat hij aan top! De kans is erg groot dat hij verkozen wordt, en ook hij is door de partij opnieuw als beoogd wethouder aangemerkt. De vraag is of Smit, mocht hij geen wethouder worden, plaats neemt in de raad. Evengoed is de vraag of de huidige gesprekken over verkiezingsprogramma, campagne voeren en dergelijke activiteiten niet teveel mengen met de huidige uitvoerende taken als wethouder.

Afscheid van Wim Lemmens, met waardering uit handen van burgemeester Hans Janssen, zijn vrouw Corrie kijkt toe (Foto: Masja Vlaminckx).

CDA en PGB misschien?

Over het CDA valt nog niet veel te zeggen. De vorige lokale afdeling bestaat niet meer, die hebben zich bij de VVD gevoegd, en de nieuwe CDA afdeling heeft nog niet veel van zich laten horen. Het CDA heeft wat dat betreft geen historie om op te bouwen, en geen toekomst is bekend. PGB heeft haar beoogd wethouder ook nog niet bekend gemaakt. Wel is algemeen bekend (maar nooit formeel uitgesproken) dat voormalig wethouder Wim Lemmens en partij PGB halverwege deze raadsperiode niet vanwege hun zweetsokken moesten vertrekken. Ook daar zit het politiek ‘spel’ verweven in een gebrekkig zuiver uitvoeren van dualisme.

Dualisme

Gelukkig richt Pieters zich niet alleen op PrO, ook in het algemeen heeft hij een boodschap: ‘Partijen die zich hier niet van bewust zijn laten toe dat het politieke debat naar de collegetafel verhuisd. Ik noem dit de politieke castratie van de raad. Dit schaadt het gezag van de raad en het vertrouwen van de kiezer. Het is slecht voor het lokale bestuur.’

De eerder deze week door Ruud van de Ven (AB) geschetste situatie, dat het juist wel moet kunnen dat een regerende partij (coalitie) openlijk kritiek geeft op zijn eigen regerende wethouders (college), is een voorbeeld van dualisme. Zijn partij steunde hem daar niet in; Ruud neemt afscheid van de partij.

De partijen kunnen hun afwegingen mogelijk nog herzien. Dualisme is nodig voor een goed stabiel bestuur en het vertrouwen en vooral ook goed dienen van de wens van de inwoners, en daar gaat het als het goed is om…

Delen: