banner

Ruud van de Ven en de Kremlinologie in de Oisterwijkse politiek


Ruud van de Ven geeft uitleg over zijn vertrek en afstand tot zijn partij. AB distantieert zich van de recente uitspraken van De Rooie Roeptoeter. Deze politiek kritische RRT maakt, onder aanvoering van PrO partijlid Ad van den Oord, gehakt van de nieuwe zelfverklaarde verjongingskuur van AB. ‘Het meest opvallende wapenfeit aan de kieslijst van Algemeen Belang Oisterwijk is het ontbreken van oud-partijleider Ruud van de Ven.’

AB-Kremlinologie

AB-Kremlinologie, zo noemt de RRT de publicaties van Algemeen Belang (AB) in aanloop naar de komende verkiezingen. ‘Het meest opvallende wapenfeit aan de kieslijst van Algemeen Belang Oisterwijk is het ontbreken van de naam van oud-partijleider Ruud van de Ven, terwijl alle andere afscheidnemende AB-raadsleden (Martien Mathijssen, Evelien Roborgh en Eric ten Brink) wel op die lijst staan en in het persbericht van AB prominent genoemd worden… ‘ Bij de uitvaart van AB oprichter Noud Smits viel hen op: ‘De AB-kopstukken Jan Jonkers, Martien Mathijssen, Evelien Roborgh, Peter Smit en Harrie Marsé zaten gebroederlijk op één kerkbank. Ruud van de Ven zat veelbetekenend op de kerkbank daarachter.’ De conclusie van ‘de Rooie’: ‘Er heeft volgens onze Kremlinologen een Noord-Koreaanse paleisrevolutie binnen AB plaatsgevonden, waarvan oud-partijleider Ruud van de Ven het voornaamste slachtoffer lijkt te zijn geworden.’

Gemis

Eerder was bij onze redactie al opgevallen dat de gebruikelijke persberichten, die altijd door Ruud werden verzorgd, niet meer werden ontvangen en ook de door Ruud beheerde website stond al geruime tijd stil. Mailtjes naar de fractie werden bijna niet meer beantwoord; Ruud was daar juist altijd erg snel in. Op facebook kwamen echter wel berichten vanuit de partij; een medium dat duidelijk niet door Ruud werd beheerd. Op vragen over dit gemis werd inhoudelijk niet gereageerd; dat er iets speelde was duidelijk.

Boekje open

De partij wil op de situatie niet in gaan. ‘Algemeen Belang distantieert zich van de uitspraken van de Rooie Roeptoeter.’ Ruud zelf doet er wel graag een boekje over open: ‘Het was te verwachten dat hierop reacties zouden komen. Dat de Rooie Roeptoer dit dan vertaalt zoals in haar gloriedagen gebruikelijk was, mag van mij, maar het is een besluit van mijzelf om niet op de kieslijst van AB te gaan staan. Ik heb daar diverse redenen voor. Als je op de kieslijst gaat staan, moet je waar kunnen maken waar je naar streeft of wat je de kiezer beloofd. Ik ben in de laatste 12 jaar door heel veel inwoners benaderd en heb namens of voor hen vele brieven en verzoeken geschreven naar gemeentebestuur en organisatie, een deel daarvan met goed resultaat, anderen weer niet. Ik heb geleerd, dat je wel heel dicht bij de besluitvorming moet staan om iets voor elkaar te krijgen. Kort gezegd ik wil die kiezers niet voor de gek houden. Lijstduwer zijn is daarom niet mijn ding.’

Spijker op koppen

Ruud van de Ven (links) met formateur Frans Slangen (rechts) tijdens het formatieproces in 2014.

Over de relatie met de partij is Ruud ook duidelijk: ‘Dat er meningsverschillen waren met mijn fractie was wel duidelijk, ik ben namelijk van mening dat juist vooral de grootste coalitiepartij moet waken voor een goed en degelijk beleid en bestuur en dat dit niet vertroebeld mag worden door aanzien en ijdelheid en fouten goed te praten. Zo heb ik onder andere in het begin van deze coalitieperiode publiekelijk mijn bezwaar gemaakt tegen de samenstelling van het COM bestuur (Tiliander/Boogaard), dit viel toen bepaald niet in goede aarde, maar sloeg wel de spijker op zijn kop. Mijn mening is en blijft, het gemeentelijk beleid moet ten dienste staan aan onze inwoners en onze gemeenschappen en niks anders.’

Er waren nog veel meer voorbeelden, zo is ons bekend, waar Ruud als spreekbuis van AB via de media uithaalde naar het college en de ambtelijke organisatie, omdat hij in die gevallen van mening was dat die niet deden wat goed is voor de samenleving. Ook werden zaken geopenbaard die niet direct geheim waren, maar veelal wel zaken die ‘met de mantel der liefde’ bedekt zouden worden. Dat werd door het college en de ambtenarij niet altijd gewaardeerd, en zo blijkt nu, was ook de eigen partij het daar niet altijd mee eens.

Aanvallend

Over de partij zegt Ruud: ‘Een partij moet verjongen, maar dan met respect voor het verleden en met ruimte voor het heden en dat miste ik in dit proces. Ik had geen zin meer om in deze politieke arena terug te keren, waarin persoonlijke aanvallen, beschuldigingen en frustratie regelmatig voorkwamen in plaats van een constructieve samenwerking van oppositie en coalitie. Ik zit nu mijn raadsperiode uit, omdat ik dit aan mijn kiezers beloofd heb, hoe dan ook.’

De kans is groot dat Ruud in de toekomst zijn mening blijft geven over de lokale politiek en het handelen van college en ambtenarij: ‘Kortom, ik wil niet zeggen dat ik niks meer van mij zal laten horen, maar wil wel duidelijk mijn overtuiging en mening kunnen zeggen zonder “ruggespraak” van wie dan ook.’

 

Delen: