banner

Oud Oisterwijkse platenwinkel Beekmans


Martin van der Waals die eerder al een artikel in het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2013) schreef over Martin Beekmans (1915-2000), de eigenaar van de Oisterwijkse muziekwinkel De Radiobeurs, later grammofoonplatenzaak Discotaria, aan de Pastoor van Beugenstraat, heeft zich daarna verder verdiept in het ondernemende leven van de vader van deze Beekmans, Johannes Martinus (1883-1958). Niet voor niets, want deze Johannes Beekmans was een van de eerste pioniers in Nederland op het gebied van verkoop en productie van grammofoonplaten.

Algemeen werd aangenomen dat zo rond 1933-1934 in Nederland de eerste grammofoonplaten geproduceerd werden. Echter het onderzoek van Van der Waals heeft aangetoond dat deze Eindhovense grammofoonplatenpionier Johannes Beekmans al circa 1923 in eigen beheer grammofoonplaten vervaardigde. In Nederland werden de eerste grammofoonlaten dus al zo’n 10 jaar eerder geperst dan algemeen aangenomen! In 1924 produceert Beekmans onder eigen label grammofoonplaten met de naam ‘Elite’ . In het Eindhovensch Dagblad van die tijd werd daarvan uitgebreid verslag gedaan. Beekmans startte daarna in 1932 nog de grammofoonplatenfabriek NEGRAM.

J.M. Beekmans

Van der Waals heeft in een boekwerkje de resultaten van zijn onderzoek vastgelegd. Hij gaat in op het leven van Johannes Beekmans, diens activiteiten in de muziekhandel en -productie. En passant bespreekt hij ook hoe het maken van een grammofoonplaat in die tijd ging en gaat hij nog kort in op de aanwezigheid van Martin Beekmans in Oisterwijk.

De kaft van het boekje met daarop 2 labels van platen gemaakt door de Gramofoonplatenfabriek van Beekmans.

De uitgave is in beperkte oplage verschenen en omvat 54 pagina’s A4 in metaalstrip gebonden en is rijk in kleur geïllustreerd. Wie belangstelling heeft kan een exemplaar bestellen via de auteur via email waals1954@kpnmail.nl. De prijs bedraagt maximaal € 15,00 (afhankelijk van de te verwachten belangstelling) excl. verzendkosten (€ 3,32).

Delen: