banner

VVD raadslid Simons opnieuw onder vuur door nepnieuws


Het Oisterwijkse VVD raadslid Patrick Simons ligt opnieuw onder vuur vanwege het bewust verspreiden van nepnieuws.

Onderdeel van de bezwaren tegen het handelen van raadslid Simons, is het deze zomer door hem gepubliceerde misleidende nepnieuws, gevolgd door een oproep aan D66, om zich los te maken van de Oisterwijkse partij PrO. D66 is in Oisterwijk onderdeel van PrO, maar zou volgens VVD’er Simons zelfstandig verder moeten gaan. Een inhoudelijk vergelijkbare oproep werd door het D66 bestuur ontvangen via het nepaccount ‘Miranda Koster’; het onderzoek naar dat nepaccount heeft geleid tot een breuk tussen Simons en zijn VVD partij.

Nepnieuws

Het Oisterwijkse VVD raadslid acteerde in eerste instantie met een nepbericht, nepnieuws. Ten tijde van dit voorval was Simons media-contactpersoon voor de Oisterwijkse VVD. Simons beweerde, en deed met een gemanipuleerd krantenknipsel geloven, dat D66 in Oisterwijk uit de samenwerking met PrO zou stappen; hij bracht dat als een feit naar buiten. ‘D66 terug in de lokale politiek #Oisterwijk’ met daarbij een krantenknipsel ‘D66 doet mee aan verkiezingen in 2018.’ Toen hier ontkenning op volgde, nuanceerde hij zijn uitspraak: ‘Ging over Gilze Rijen, daar komt D66 na 20 jaar terug op de lijst.’ En Simons gaf vervolgens toe dat hij dit misleidende nieuws bewust op deze manier had geplaatst. Daarbij deed hij een directe oproep aan D66 om in Oisterwijk zelfstandig mee te doen aan de verkiezingen: ‘Tijd voor een eigen lijst en geluid hier. #ACTIE’

Ziekelijk

Nepnieuws: het bericht gaat niet over Oisterwijk, maar over Gilze Rijen

D66 maakt in samenwerking onderdeel uit van de Oisterwijkse politieke partij PrO. Ruud van der Star, de fractievoorzitter van PrO, vond het ‘ziekelijk zo’n oproep!’ Het was onwaar en PrO zag het als een poging om de D66 leden los te maken van PrO, en dat was overduidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. In de raadsvergadering van 5 oktober, werd hierover door partij PrO haar beklag gedaan. PrO vroeg om een persoonlijk excuus van Simons en een afstandsverklaring van de VVD. Zover bekend bleef die uit. Het werd ook door Partij Gemeente Belangen als ‘ongepast gedrag ‘ aangemerkt, maar met een min of meer ‘niet aan de orde’ werd het in die raadsvergadering afgedaan.

Deze week werd duidelijk dat er opnieuw gekeken wordt naar het handelen van Simons, en zijn gedragingen als raadslid. Simons bevestigde dit aan onze redactie, maar wil er inhoudelijk niet over praten.

Delen: